4000km med Hakka Green

Etter turen til Lampeland i forgårs har mine Nokian Hakka Green ved hjemkomst klokket ganske nøyaktig 4100 km på speedometeret mitt. Så langt har jeg intet å utsette på dekkene mine, bortsett fra dette med dekkslitasjen da. Jeg har med ganske stor bekymring sett at både 1000km, 2000km og 3000km viste en tilsynelatende sterk slitasje, selv om den nå takk og pris ser ut til å ha stabilisert seg, så kanskje det bare var de to første millimeterne som løsnet så altfor fort?

Nå ser det nemlig helt annerledes ut. Dekkslitasjeindikatoren DSI har fortsatt litt av 6-tallet i behold, og mønsterdybdemåleren min sier at det er akkurat 6mm igjen, så godt som helt likt slik det var ved 3000km.

 

 

 

 

Man skulle nesten tro at de første 2mm virkelig satt løst og at dekket holder fint nå som det har blitt innkjørt og fått "satt seg" og nå som jeg har slitt bort de ytterste lagene med "løsgummi", for å si det på den måten. Kanskje dekket bare er slik?

Vel, når jeg leser kommentaren fra selveste Hakkapedia på innlegget mitt om 3000km, så er det kanskje ikke helt slik likevel:

"Våre tester har vist at vår og sommer virker forskjellig på dekkene. Våren er tøffere for dekkene, og slitasjehastigheten er faktisk 4-5 ganger høyere enn midt på sommeren. Dette henger sammen med at veioverflatene er grovere etter vinteren på grunn av påvirkning fra piggdekk og snøbrøyting. Slitasjehastigheten går ned så snart ytre påvirkning fra eksempelvis gummi jevner ut veioverflaten igjen."

Meget interessant, for det hadde jeg aldri tenkt på før nå, at selve asfalten har så mye å si, men det høres jo fornuftig ut. Det forklarer jo endel, og jeg er adskillig mindre bekymret nå enn det jeg var for 2000km siden. 

Når sant skal sies så har jeg i min testiver tross alt fartet på endel mindre trafikkerte veger, der vinteren nylig har sluppet taket og der det ennå ikke har vært nok trafikk til at de har rukket å bli gnidd inn med ny gummi riktig ennå. Dessuten var nok også asfalten der temmelig gammel og derfor temmelig ru allerede i utgangspunktet, og ikke særlig bra for de nye dekkene mine. Kan forklaringen være så enkel?

Mulig det, men jeg kjørte jo tross alt 250 mil med de gamle sommerdekkene mine før jeg fikk på Hakka Green, og de dekkene ble ikke like slitt i løpet av den tiden, hvorfor det? Vel, kanskje fordi de dekkene da var inne i sin tredje sesong slik at gummien her nok var mye hardere enn på de nye Hakka Green? Så kanskje min forklaring med at kjøringen gjør at gummien pakker seg sammen og blir tettere og mer "motstandsdyktig" ikke er helt borte likevel? Dessuten så fikk det dekket nesten toppkarakter for slitestyrke, så det kan ligge noe der også.

Så da får vi se etter 5000km, det vil si om en to ukers tid cirka, hvordan det har gått da. Jeg er spent på om 6-tallet fortsatt vil være der, noe jeg faktisk tror det vil.