Aargh! Piggfritt...hjelp!

I går var ikke dagen for piggfritt, ikke i det hele tatt! Etter å ha hatt den kaldeste desember på mange år her på Sørlandet slo været fullstendig om i forgårs med regn og masse plussgrader og dertilhørende utfordrende og isete kjøreforhold.

Heldigvis bor jeg i nærheten av en bussrute og en ganske trafikkert fylkesveg, så de veiene blir prioritert brøytet og strødd. Slik har det i alle fall vært så langt i vinter, der den største utfordringen har vært småveiene i boligfeltet mitt, som ikke blir spesielt godt brøytet, om i det hele tatt.

Nå, med det mildværet vi har hatt i det siste, har dette blitt til blank is uten noen form for feste for mine Hakka R. Heldigvis er det ganske flatt, slik at de 600 metrene ut til et goidt brøytet og strødd underlag ikke er altfor vanskelig å forsere, selv om jeg må se opp for en del "vikeplikt fra høyre".

Så i går morges, etter å ha sneglet meg over de islagte vegene i boligfeltet i 10 km/h, så svingte jeg endelig inn på fast og svart grunn (asfalt)...trodde jeg, men her hadde det i løpet av nattens klarvær stedvis lagt seg en tynn ishinne, noe jeg ikke merket til å begynne med, men fikk god føling med ganske straks.

Vegen fra innkjøringen til boligfeltet og til fylkesvegen er nemlig vel 300 meter med slak og svingete nedoverbakke som ender i en rundkjøring, der jeg vanligvis skal til venstre og derfor må bremse godt ned for å klare svingen. Men noen god nedbremsing var ikke mulig i går. ABSen var det ikke mye hjelp i, jeg tror ikke den fikk feste i det hele tatt, så her bar det nedoverbakke på så godt som låste hjul...ikke faretruende fort, men likevel nesten helt uten kontroll. Eneste mulige mottrekk var å gire ned og håpe på litt effekt fra motorbremsen. Vel...

Aargh...piggfritt! Det var nå jeg skulle hatt Hakka 7 - ikke Hakka R!

Det gikk heldigvis bra. Ingen biler i sikte i rundkjøringen, som var godt saltet og bar, og dekkene fikk derfor feste i siste øyeblikk uten at jeg behøvde å kræsje i verken andre biler eller midtrabatten.

Jeg har jo hatt litt slike opplevelser på samme sted tidligere i vinter, så derfor var jeg litt forberedt men ikke nok forberedt likevel og i alle fall ble det nok en vinterlærdom å ta med seg: På is er det piggdekk som er best!

Et hakkandes godt nytt år til alle!