Dekkmerking - Missvisende?

De dekkene som selges etter 1. november - 2012, og som samtidig er blitt produsert etter 1. juli 2012, skal etter EU sine nye krav om opplysninger merkes etter disse nye kravene før de selges til kunder. Merkingen skal fortelle deg hvor godt det dekket du vurderer presterer ved bremsing på vått føre, hvor mye det støyer og hvor lav rullemotstand det har. De dekk som ikke går under dette kravet om opplysning, er pigg dekker. Resten skal merkes på denne måte, og det vil si alle piggfrie vinterdekk og sommerdekk skal merkes på denne måten.

Det jeg har klart og forstå ut i fra det andre uttaler, og det jeg selv mener fra min erfaring på det jeg leser, så forvirrer merkingen mer enn den opplyser. Hvertfall når det gjelder vinterdekkene som skal merkes på denne måten. Slik jeg har forstått det så krever et godt dekk på is en myk blanding av gummi. Dette sammen med godt mønster og lameller i dekkene. Det er dekk som er utviklet for bruk på vinteren, og som skal holde seg myke også etter det har blitt kaldt. Som de fleste her i Norges lange land har erfart, så er dette dekk som er meget gode og sikre på føret en typisk norsk vinter gir oss. Derimot fungerer de mindre godt på asfalt som er våt grunnet regn, og annet som gjør at det blir mye vann på asfalten. Men på vinterdekkene, så endres også dekkets egenskaper ut i fra temperaturen som er ute, og i asfalten. Vinterdekkene fungerer best, jo kaldere det er. Sommerdekkene fungerer direkte motsatt, og er da bedre med varmt vær og varm asfalt, og får dårligere egenskaper jo kaldere det er.

Det vil jo si det samme som at de vinterdekkene som er laget for oss nordisk bosatte, vil oppnå svært dårlige resultater på denne merkingen som nå blir innført. Det har også flere av de som produserer dekk gått ut i media og advart i mot. Det gjelder da spesielt egenskaper for bremsing på våt vei. Det som kan bli utfallet av det, er at de som skal kjøpe dekk kommer til og kjøpe dekk som har gode egenskaper på våt vei. Men gjør det noe vil du nå kanskje tenke, og ja det gjør noe. Et vinterdekk med gode egenskaper på våt vei, vil ha elendige egenskaper når det kommer skikkelig vinter her i Norge. Energimyndigheten i Sverige leder nå et prosjekt i EU hvor man studerer muligheten til å gjøre merkingen litt mer komplett, da ved og legge på en form som kan vise hvordan dekket er på vinterføre. Da for de nordiske vinterdekkene. Slik jeg tror det ville det ha vært meget riktig, og ikke minst viktig, at en slik merking kommer på plass i tillegg til de som er der pr i dag. Men tidligst så vil det være tilgjengelig først neste vinter.

Så, er denne merkingen missvisende? Etter min mening er den absolutt det. Se bort i fra merkingen som gjelder våt vei når du skal kjøpe vinterdekk til en Norsk vinter. Hør på hva selgeren sier, og ikke spar på penger når det gjelder og kjøpe dekk.