Dekktrykksmåleren berget dagen

Det høres kanskje rart ut, men dekktrykksmåleren jeg fikk som en del av velkomstpakken som testfører berget dagen min i går. Jeg ble i hvert fall raskt en punkteringsbekymring mindre, og heldigvis for det.

Jeg var på langtur fra Arendal til Drammen i går. Første del av turen (til Tønsberg) forsøkte jeg å komme ned i samme drivstofforbruk som de legendariske 0,33l/mil som jeg fortalte om tidligere, men nei, bare 0,37 var det jeg fikk til, så det må ha vært noe eksepsjonelt med kjøringen min sist.

Vel var jeg litt sent ute, slik at cruisecontrolen var noen hakk høyere enn sist gang, men det kan da umulig bety sååå mye? Et annet moment er at det faktisk var en del motvind, og det er vel med biler som med oss mennesker at vi må jobbe litt mer for å bevege oss fremover da. Så da ble dagen bittelitt ødelagt, for jeg hadde jo tenkt å sette ny rekord.

Menmen, det som berget dagen skjedde på returen: I sakte kø i ettermiddagsrushet ut av Drammen nærmet jeg meg et lyskryss og akkurat idet jeg skulle passere lyset ser jeg at hav av glasskår foran meg, så her var det nok noen som hadde hatt en aldri så liten (stor) påkjørsel, like før. Oisann...

Med rabatt på begge sider av filen min var det ingen annen utvei, jeg måtte gjennom der, og håpe på det beste, at det bare ble ett dekk som måtte bøte med livet av i verste fall fire mulige, jeg har jo tross alt bare ett reservedekk. Ingenting skjedde og jeg fortsatte ut på E18 sørover med hjertet i halsen og forventning om å måtte skjene ut til siden med punkterte dekk hvert øyeblikk, men fortsatt skjedde ingenting.

Etter to mil eller så bestemte jeg meg for å kjøre av ved Marche veikroa som går over motorvegen som ei bru bare for å sjekke dekktrykket, for hvis det var et aldri så lite hull så burde jo det vises ganske klart. Neida, her var alt i orden, dvs. ikke helt, for trykket var for høyt, dekkene var nemlig blitt ganske varme av kjøringen på motorvegen i sommertemperatur.Da jeg la om til sommerdekk var det rundt null grader når jeg etterfylte luft og sjekket trykket etterpå. Da var det 2,2 bar som det skal være. Nå i 23 grader og litt kjøring var trykket 2,5 bar, 20% mer. Huffda. Som sagt, jeg slapp ut litt luft der og da for å få rett trykk resten av turen, og bare for moro skyld sjekket jeg trykket morningen etter i garasjen: i ti grader hadde trykket da sunket til 2,0 bar.

Litt rart å tenke på at temperaturen i luften/asfalten/dekkene betyr så mye til eller fra, men slik er nå en gang fysikkens lover, at luften i dekkene utvider seg når den blir varm. Dekktrykksmåleren min kommer neppe til å ligge stille heretter, nå skal det sjekkes titt og ofte. Men kanskje det ikke er så farlig om trykket er litt høyt når dekket er varmt så lenge det er rett når det er kaldt?