Derfor fins det fremdeles piggdekk

Jeg fikk en nyttig påminner for noen dager siden. Etter å ha kjørt piggfritt i årevis, er jeg blitt vant til det, og så godt grep som de piggfrie dekkene nå har på normalt vinterføre, er det lett å glemme at pigger fremdeles har sin funksjon under visse kjøreforhold. Jeg kom fra en normal, litt snøkledd riksvei og svingte inn mot et kjøpesenter. Utkjøringen herfra ligger i en liten oppoverbakke, så det blir lett litt spinning fra de som skal ut fra området. Dermed var det blank hålke i bunnen, dekket med et tynt lag nysnø. Jeg kjørte ikke fort, men i svingen inn mot parkeringen slapp bilen plutselig sideveis. Der sto det selvsagt en bil på vei ut, mens jeg skled ubønnhørlig sideveis mot hans langside. Med litt forsiktig gassing fikk jeg manøvrert bilen forbi uten at noe skjedde, men det sto om centimetre. Ingen fare, men det hadde nok blitt noen irriterende striper og bulker.

Her hadde nok pigger reddet situasjonen. Mine ferske Nokiandekk hadde glimrende grep på det øverste snølaget, men det hjalp lite når snølaget ikke hadde friksjon mot isen under. Jeg ser på det som en nyttig lærepenge, og vil fremdeles holde meg til piggfrie vinterdekk. Det var bare det å avpasse farten, selv i minihastigheter som dette...