E6 den strakaste vei'n

Jeg får tyte ut av meg min siste post om Trondheimsturen min, som allerede er avsluttet, nemlig hjemturen. Man ser mye rart på veien når man kjører en del. Hjemturens første negative opplevelse kom oppe på Dovre-fjell. Jeg elsker å kjøre Dovrefjell. Østerdalen med sine endeløse furutrær kan dere få ha for dere selv :-) Her oppe var det i alle fall vinter, ganske skiftende føre, det varierte fra sving til sving. Jeg mistenker at vinden polerer underlaget enkelte steder, og at det avhengig av hvor godt den kommer til blir glatt eller ikke. I mot kom et vogntog som så ut til å komme *alt* for fort. Og det gjorde det nok og, for han fikk sleng på hengeren på vei gjennom svingen. Da velter det seg litt i magen, skal jeg innrømme. Nå var han i yttersving, da, så det utgjorde ikke noe problem for meg, men møtende vogntog i skrens er ikke noen ønskedrøm uansett.

Langs E6 var det plankekjøring, men etterhvert kom mørket krypende. Det er for mange som ikke bruker lysene riktig i mørket. Selv har jeg begynt å øve på å ikke blende ned for tidlig, som UP for litt siden sendte ut påminnelse om (kan forresten anbefale å følge UP på facebook - http://www.facebook.com/utrykningspolitiet ). Men jeg observerte en betenkelig forbikjøring. Den forreste bilen kjørte med nærlys... det var følgelig vanskelig for oss bak å se veien videre fremover. Bilen bak han men foran meg startet en forbikjøring, men heller ikke han satte på fjernlysene på vei forbi. Han ventet helt til han hadde passert og lagt seg inn i feltet foran og enda noen sekunder før fjernlysene kom på. Da var vi allerede inne i en uoversiktlig sving... Han må ha kjørt på statistikk eller noe... 90-100km/t med 40m siktstrekning!

Det er veldig viktig å se nok i mørket, og nå i disse vårtider er det vel så viktig å huske på å vaske av lysene som vinduene på bilen når man stopper på bensinstasjon. Og husk å sjekk at det er spylevæske igjen - 'tis the season.

Under en matpause i Lillehammer begynte det å sludde, som la et litt småsleipt dekke på veien, men store problemer skapte det ikke. Men det var rimelig masse vann og sikten gikk ned betraktelig, for det snødde og sludded ganske tett etterhvert; i de relativt dype hjulsporene utover Rv 4 samlet det seg mye vann. Da fikk jeg for meg at jeg skulle teste vinterdekkenes forhold til vannplaning! Jeg er vanligvis nøye med å unngå å kjøre i sporene når det er vann, så det var en relativt ukjent test for meg. Ned i sporene (lurt å velge et sted det er ca like dypt i begge sporene, da, ikke store dammer) - plaaaaask. Bremser - okey. Styring - manglende. Fascinerende å vri på rattet uten videre reaksjon.

På vei over Lygna ble nedbøren til ren snø som la seg i godt monn på bakken, men bare litt ned på andre siden igjen tok sludden over. Var ikke mange høydemetrene som skulle til for å utgjøre stor forskjell.

Jeg kjørte den siste biten av veien over rv35 og så over Klekken, E16 og til slutt 280 eller hva den heter, den lille veien langs Tyrifjorden, kom ut på E18 på Kjellstad. Jeg hadde bare såvidt rukket å akselerere opp i hastighet på motorveien da min gps-app hylte "police trap ahead!", og 10 sekunder senere åpenbarte det seg et hav av blålys foran meg. Må vel være den største kontrollen jeg har vært i, eller kanskje det bare virka sånn pga alle lysene i mørket. Her var det promillekontroll.

Det var forøvrig min første promillekontroll etter over 20 år på veien. Akkurat det synes jeg er rimelig skuffende, det er helt vanlig for meg når jeg kjører langturene mine at jeg ikke ser snurten av en eneste politibil. Jeg synes politiet burde vært langt mer synlig langs veiene. Det hjelper ikke at de sniker seg rundt med sivilbiler. Bilistene trenger å se at politiet er ute.

Men kveldens spenning var slett ikke over! Istedet for å kjøre gjennom Drammen tok jeg veien over Skoger, og like før Vestbygda dukket det plutselig opp blå lys i bakspeilet.... hva nå? Jeg sakket ned og stanset i veikanten. Forbi føyk en rød bil av noe slag i et sinnsvakt tempo, og 10s bak kom en politibil rasende etter. 10s etter den kom det sannelig en til, her var det bare å holde seg unna! Da jeg kom opp på Konnerud så jeg en rød bil på en sidevei men ingen politi. Lurer på om det var han som kom seg unna. Lurte på å ringe politiet, men det ble ikke helt til det. Ringer man 112 for sånt, eller noe annet? Jeg var jo ikke akkurat i nød.