Endelig: NAFs sommerdekktest 2014

Vårens vakreste eventyr. I hvert fall for oss dekkfrelste. Og Nokian gjør det som vanlig veldig bra i NAFs sommerdekktest, denne gangen representert ved Nokian Hakka Blue og 3-delt 2.plass.

Det er et dekk jeg ennå har til gode å prøve, men så finnes det heller ikke i den dimensjonen som bilen min skal ha, så det blir nok Hakka Green denne sommeren også. Nå er det jo lov å fravike den dekkdimensjonen som står oppført i vognkortet så lenge omkretsen holder seg innenfor +/- 5%, men som dekknerd og testfører vil jeg jo helst følge det som står i vognkortet og ikke noe annet, og jeg har jo tidligere forklart hvorfor.

Nokian gjør det også bra i andre europeiske tester. I tyske ADAC er Nokian Line blant de fremste, både som 175/65 R14 og som 195/65 R15. Det er jo et dekk som ikke selges i Norge.  ÖAMTC i Østerrike har testet det samme dekket i 185/60 R15, og også der gjør Nokian det veldig bra. Det som slår meg når jeg leser disse testresultatene er at dekket beskrives som et dekk med godt balanserte egenskaper, dvs. at det ikke er noen egenskaper (eksempelvis vannplaning) som er ofret for andre egenskaper (eksempelvis bremsing på tørr asfalt), og for meg tyder det på at dekket er vel gjennomtenkt.

Vel, nå er det ikke lenge til jeg skal sette sommerdekkene på bilen min, men så lenge termometeret fremdeles viser 1-2 minus om morgenen og så lenge jeg må ut og kjøre under slike forhold, med fare for glatte partier, så er det nok best å satse på vinterdekk en liten stund til.