Endelig vinter!

Siden forrige blogginnlegg har vinteren festet grepet på Østlandsområdet, og mine nye Nokian Hakkapeliitta R har vist fått anledning til å vise hva de duger til! Jeg kjører for det meste på stamveiene, og der har det for det meste vært snøfritt, eller saktegående. Akkurat dette har ikke satt dekkene særlig på prøve, men småveier er det nok av i området, og det har ikke vært fritt for en liten omvei innimellom.

Da jeg skrev mitt forrige innlegg hadde jeg bare fått kjørt dekkene i mildvær og på våt asfalt, og jeg beskrev blant annet hvordan dekkene kunne oppleves som litt "svømmende" når satt på prøve. Som Nokian selv påpekte i en kommentar skyldes dette den myke gummiblandingen i denne type dekk som gir store utslag i kjøreegenskapene i mildt vær. Et tips som til en viss grad kompenserer for dette er å øke trykket i dekkene, og etter å ha økt fra 2,0 til 2,2 bar fremme og 2,2 til 2,5 bar på bakdekkene ble dekkene noe fastere. Jeg kunne sikkert ha økt trykket enda mer, men var redd dette vil gjøre bilen litt for skjelven på glattere vinterveier. Ettersom temperaturen de siste ukene har sunket ned på minussiden av vannets frysepunkt har ikke dette vært tema, og dekkene oppleves som fastere og mer responsive enn før. Kjøreegenskapene har blitt merkbart bedre!

Med fare for at innlegget skal bli altfor langt skal jeg kort oppsummere hvordan jeg har opplevd dekkene på snø og is der hvor jeg har fått testet dette:

På snøføre er dekkene suverene! Grepet er godt alle veier, både under akselerasjon, bremsing og i svinger. Snøføre har ikke medført utfordringer overhodet. Etter det første snøfallet stoppet jeg i en motbakke og koblet ut bilens antispinnsystemer - med forsiktig høyrefot tok bilen greit av uten hjulspinn.

Nokian Hakkapeliitta R + snø = sant!


Jeg ha ikke kjørt mye på is, men de siste dagene med plussgrader i Oslo har omgjort enkelte parkeringsplasser til skøytebaner med våt is. Utenfor Kiwi på Ensjø fikk jeg derfor anledning til å prøve å foreta bakkestart på det som må være absolutt værst tenkelig føre, det gikk ikke så bra. Hjulspinn og null fremdrift fra start var resultatet, men med litt fart gikk det greit og bilen krabbet seg opp. Det bør legges til at jeg observerte en nyere Audi A3 med piggdekk i samme bakken i dag, han måtte ned og hente fart han også.

Til slutt et lite bilde jeg knipset av solnedgangen, sett fra Sinsen i Oslo en kald vinterdag: Fine farger, men den disige luften minner om den høyst aktuelle problemstillingen knyttet til svevestøv fra all trafikken i byene. Med piggfrie vinterdekk kan man ha litt bedre samvittighet, da dette regnes som et viktig bidrag for å bedre luftkvaliteten. God vinter!