Ettertrukket og kontrollert

Jeg har alltid pleid

å legge om vinter- og sommerhjul selv, og da har vanlig praksis vært å trekke til hjulmutterne av alle krefter. Nå har jeg lært noe nytt. Spesialistene på Vianor kalte meg tilbake etter 30 - 50 kjørte kilometer for kontroll av hjulmutterne. De fortalte at det nå var en innarbeidet praksis hos dem, siden det skjer en god del ulykker som skyldes hjulmuttere som løsner i fart eller hele hjul som faller av i trafikken. Fagfolkenes råd til alle som legger om selv, var entydig: kjøp deg en momentnøkkel med langt skaft! Den koster ikke spesielt mye, og er mye bedre enn den enkle hjulvinna som brukes av de fleste. For løst og for hardt tiltrukne muttere er like ille. De skal være passe og jevnt trukket til.

Ellers fikk jeg selvsagt en siste påminnelse

om å sjekke lufttrykket minst en gang i måneden. "Min" mann på Vianor uttrykte det slik: "Sjekk lufttrykket nå, mens det er noen få varmegrader. Gjør så det samme når gradestokken viser 25 blå. Du vil få deg en overraskelse!"

Jeg trives utmerket med mine nye dekk.

I Kongsvinger venter vi fremdeles på snøen, så det går mest på bar asfalt. Det er merkbart mindre støy enn før, og hele bilen oppfører seg mykere. Ikke minst føler jeg meg langt tryggere på landeveien her i elgfylket. Her er det ikke snakk om å risikere å møte på elg. Det gjør man garantert før eller senere. Jeg tilhører derfor dem som tar elgskiltene på alvor. Det er en grunn til at de står der de står. Jeg senker farten, og ser jeg en elg, bremser jeg helt ned. Som oftest kommer det minst en til.

Et ønske og et løfte til slutt.

Kjære fotgjengere. Dette er årets desidert mørkeste tid, særlig før snøen legger seg. Bruk refleks! I går passerte jeg en jogger i svarte klær. Det eneste jeg så før jeg var 10 meter unna, var fire lysende striper som beveget seg. Det var slett ingen dramatisk situasjon, men uten refleksen kunne det blitt det. Selv lover jeg også å bli flinkere når jeg er fotgjenger.