Førsteinntrykk av Hakkapeliitta R

Vinteren i år ser ut til å la vente på seg, og minner veldig mye om fjorårets vinter. Det kom ca. 40 cm snø i slutten av oktober som ble liggende en uke. Så kom ca. 40 cm snø i romjulen, men denne ble bare liggende et par dager før mildværet kom. Utenom dette, så har det ikke vert nevneverdig med snø. Siden gradestokken har holdt seg på blåsiden i tillegg til dårlig brøyting, så har det vert mange steder med is. Men jeg har likevel fått et lite førsteinntrykk av dekkene.

 

På tørr vei merket jeg, som en del av de andre testførerene, at dekket opplevdes som seige i svingene når temperaturen var over ca. +5C. En rolig seig bevegelse i stedet for den veldig bløte følelsen jeg er vant med å ha fra dem piggfrie dekkene jeg har kjørt med før. Det virker som om dekket er stivere enn mine tidligere dekk, og er en plass midt i mellom dem piggfrie dekkene jeg har hatt før, og sommerdekk.  Men ved temperaturer lavere enn dette, så synes jeg dekkene er nydelig å kjøre med. Synes dekket oppfører seg mye mer likt et sommerdekk enn dem tidligere piggfrie dekk jeg har hatt når temperaturen er lav, fin stivhet i dekket rett og slett :) Ellers synes jeg at dekkene sitter veldig godt på veien, og ved bremsing så synes jeg dekket tar veldig godt tak. De virker stive og har bedre respons enn andre piggfrie dekk jeg har kjørt med.

 

På våt vei har jeg ikke merket noen endring på kjøreegenskapene kontra tørr vei, så lenge det har vert snakk om kjøring i normalt regnvær. Kjørte en kveld med kraftig regnvær i november, med tykk vannfilm på hele veien, og mye vann i sporene på veien. I hastigheter rundt 80-90km/t begynte det å merkes at dekkene jobbet hardt med dreneringen av vannet. Merket veldig gradvis når farten økte, eller vannmengden steg, at dekkene jobbet hardere og hardere med dreneringen. I motsetning til andre dekk som det stort sett ikke merkes problemer med drenering før dekkene plutselig får vannplaning. Synes at den ekstra rullemotstanden ved kjøring i store vannmengder merkes mye tydeligere på Hakkapeliitta R i forhold til tidligere piggfrie dekk jeg har hatt på denne bilen. Dekkene drenerer veldig godt til å være piggfrie dekk, men det virker som om det er tungt for dekket å trenge gjennom vannet, men likevel så klarer dekket å drenere vekk vannet godt nok til og ikke få vannplaning.

 

På vinterføre er dekkene i en klasse for seg selv. Dekkene sitter veldig godt på alt av vinterføre jeg har kjørt på så langt. På tynn vannfilm som akkurat har frosset og når temperaturen er rundt 0C, så imponerer de skikkelig. Det er ikke rent få ganger at det har vert så glatt at det knappest har vert mulig å gå, men så fort jeg har satt meg i bilen og kjørt avgårde, så skulle man nesten tro at det var bar asfalt, og ikke is som var under dekkene. I tillegg til å ha veldig godt grep, så er jeg virkelig imponert over hvordan dekket oppfører seg. Uansett hvilket vinterføre det har vert, så har jeg enda til gode å oppleve at dekket slipper uten forvarsel. Dekket har gitt veldig god feedback på når grensen for hva de klarer nærmer seg, og når de først slipper, så mister de ikke fullstendig grepet slikt som jeg har opplevd med enkelte andre dekk, men slipper veldig rolig og kontrollert. Også når jeg har fremprovosert skrenser med brå rattbevegelser og harde gasspådrag, så slipper dekket lynkjapt akkurat i øyeblikket rattbevegelsen eller dreiemomentet på motoren slår inn, for så å få igjen grepet så og si umiddelbart. Fremkommeligheten på dekkene er det ingen ting å klage på, enten det har vert bakkestart i bratte bygater i Ålesund med is, eller snødekte bratte bakker i hytteområdet på Strandafjellet, så tar dekkene seg frem uten problemer. Dekket har rett og slett alt jeg ser etter i et godt vinterdekk. Gode kjøreegenskaper, god feedback på når grensen for hva dekket klarer nærmer seg, og dem gangene jeg har passert den grensen, så slipper de rolig og kontrollert, samt at det raskt får tilbake grepet. Rett og slett et perfekt vinterdekk i mine øyne :)