Gjennom Oppland

Nå er det sannelig blitt en stund siden sist jeg skrev! Det ble liksom lite å skrive om, same-old-same-old, lite endringer i vær- og føre-forhold, og mest småkjøring i lokalmiljøet. Kona har vært ivrig på å allokere bilen med Hakka-dekkene... Det største som har skjedd, liksom, var at andre-bilen klarte å knekke en fjæring i en fartshump! Det har jeg ikke vært ute for før. Dyrt var det og. It's hard to be a nissemann.

Men, nå var det på tide å reise på tur, da! Kursen ble satt for Trondheim, men en liten omvei måtte legges inn, skulle kjøre en kamerat til Tonsåsen på veien. Nede på E-18 var det jo fullstendig påskefølelse, sola skinte (nåh, hvor er solbrillene, de var det en stund siden jeg hadde trengt), og det var tørr asfalt. Jøssda. Plutselig husket jeg hvorfor man vanligvis lengter etter å skifte til sommerdekk utpå våren - dekkene tok veldig tak i kantene på sporene i asfalten, så bilen kastet en del på seg på vei opp Lierbakken. Menmen. Det skulle snart bli vinter igjen.

Videre bar ferden over Sollihøgda langs E-16, heldigvis såpass tidlig at det ikke var noe trafikk enda. Her var det plutselig mye snø igjen, selv om føret var helt greit. Jo lenger nordover vi kom, jo mer vinter ble det også på veien. Gradvis mer slaps, litt spor, saltsøl og etterhvert litt is her og der. Men vi kom ganske langt før jeg jeg følte behov for den første bremsetesten. Litt glatt ble det etterhvert, litt skiftende, men det var ingen problemer.

Da vi kom til Bagn, bar det til værs i en ganske bratt stigning østover med flere hårnålssvinger. Her var det snø- og is-dekke som var strødd på. Sikkert en god ide å strø, det var mange morsomme spor av folk som hadde hatt problemer med å komme opp bakkene. Men vi hadde ingen problemer, spant ikke engang. Vi fleipa litt med at veien var så bred selv om det var en typisk liten vei - det måtte være for at det skulle være plass til å komme sidelengs nedover med vogntog!

Etter å ha avlevert min kamerat fortsatte jeg østover i retning Lillehammer alene. Hadde opprinnelig lyst til og planlagt å se hvordan Valdresflya tok seg ut om vinteren, men her var det vinterstengt påstå vegvesen.no. Synd! Så istedet gikk veien nedover rv33 mot Dokka. Her var det "bart" i sporene og snødekke mellom. Lite problemer å melde, men det begynte å bli lurt å sakke ned noe i svingene kjente jeg. Spesielt fordi det var stedvis ganske smalt og jeg var usikker på hvor løst det var ute i kanten når jeg møtte busser og slikt. Løse kanter kan være skummelt, man vet aldri.

Etter en matpause på Dokka bar det oppover rv250. Dette er ukjent territorium for meg, og det var mørkt og hadde begynt å snø så det var lite utsikt, men det var en del relativt bratte både opp- og ned-stigninger, så jeg fikk følelsen av at dette var en liten fjellovergang. Aner ikke hva det heter her oppe. Men nå var det begynt å bli ganske glatt. Her var det tilsynelatende bar asfalt med is mellom porene! Det er vel kanskje den eneste føretypen der jeg er litt skuffet over at dekkene ikke får bedre feste på underlaget. I 50km/t i tredje gear i middels stigning begynte bilen å spinne, og jeg kjente og at grepet slapp såvidt i to svinger. Men er jeg litt skuffet over festet på den blanke asfalten, så er jeg tilsvarende svært fornøyd med festet på snødekke, så før svingene var det bare å legge hjulene på snøen mellom sporene og få bremsefeste her.

Etter et par år med søvnproblemer har jeg blitt ganske var for hvor trøtt jeg er når jeg kjører, og stopper for å sove en dupp når jeg trenger det. "Stopp og sov i 15 minutter" er en kampanje jeg gjerne har ledd litt av tidligere, for hvem sover vel i 15 minutter og er opplagt og kan kjøre videre etterpå, liksom? Men de siste par årene har jeg faktisk hatt utbytte av akkurat det når jeg trenger det. Nå var jeg begynt å bli ganske trøtt, så da jeg fant en parkeringsplass svingte jeg inn på den. Her var det et belte på 4-5 meter med dypere snø, sikkert lagt igjen av snøplogen, som det var litt tungt å komme over, og før jeg stoppet bilen i tett snødrive var noen av mine siste tanker før jeg rulla ut soveposen at hva om det snør så mye mens jeg sover at jeg ikke kommer meg ut igjen? Zzzzzz....