Hakka Green - ikke rett dekk likevel?

Er det dekket det er noe galt med, eller kanskje bare dekk-/felgstørrelsen? Eller bilen?

Litt rart er det jo at samme dekk i samme dimensjon oppfører seg helt ulikt på ulike biler. Ikke i normale hastigheter, der merker jeg ingen forskjell, men på motorvegen, og da snakker vi ikke om norske motorveger, for der ville jeg nok betegne hastigheten som heller lav.

Forrige helg var jeg en kjapp tur til Sverige, og kjørte på motorvegen der. Fartsgrensen er jo "bare" 110, altså 10 mer enn i Norge, men bilen føltes helt annerledes enn ved de norske 100. Den oppførte seg litt urolig, nesten som om den var i ferd med å miste bakkekontakten.

I fjor, på en tur til Danmark, med en hastighet på 130 på motorvegen hadde jeg absolutt ikke samme følelse. Her lå bilen som klistret til asfalten. Hmmm...

Vel, Danmark-turen var med min gamle 2007 Skoda Fabia 1.4 TDI, mens Sverige-turen var med min nye 2011 Skoda Fabia 1.2 TDI GreenLine, og i utgangspunktet er begge bilene bygget på samme plattform, så her bør det ikke være vesentlige forskjeller i kjøreoppførsel. Førstnevnte skal normalt bruke 165/70 R14, sistnevnte skal normalt være satt opp med 185/60 R15; jeg brukte 185/60 R14 på begge.

Hvorfor denne forskjellen i hvordan bilen føles?

En grunn kan være at det på turen i Danmark var 0-5 grader, mens det i Sverige var 25-30 grader, noe som jo vil være helt vesentlig for dekkstabiliteten. At dekk føles mye løsere i fisken ved høyere temperaturer er helt naturlig. Ingen grunn til bekymring, men noe å være obs på.

En annen grunn kan være at nybruktbilen har sportsunderstell med lavere bakkeklaring og at 14" hjul derfor rett og slett blir for små i forhold til bilen. Det må jo være en grunn til at bilen står oppført med kun én dimensjon i vognkortet, nemlig 185/60 R15, og ingen alternativer. Mine 185/60 R14 er forsåvidt lovlige innenfor det tillatte avviket, men likevel, kanskje ikke det helt rette valget likevel.

Med andre ord, ville opplevelsen vært en helt annen om hadde jeg hatt 15" dekk? Jeg har jo allerede snakket om dette i dette innlegget her, at bilen er litegranne ustø.

Og hadde det ikke vært for at nye felger og dekk koster flesk så skulle jeg gjerne ha testet det, om det faktisk er slik, og om 15" felger ville gitt en roligere kjøreopplevelse.

Men det får heller vente...