Hakka Green på danske motorveger

Helgen som var hadde vi oss en liten snartur til Danmark. Så veldig langt ble det ikke kjørt i Danmark, bare Hirtshals - Aalborg t/r, men nok til at jeg fikk testet dekkene i ørlite raskere hastighet enn det som er (lovlig) mulig i Norge.

Dekkene satt som de skulle det, og det var helt klart en annen opplevelse å "rase" avgårde på fine fine slette danske motorveger enn det vi har her hjemme. Selv med litt våt vegbane, litt slitte dekk (5mm) og ganske så kraftig sidevind var det ikke noe problem å holde kjørefilen i 130. Nå skal det sies at bilen var litt tungt lastet med alt mulig av det man kan kjøpe billig i Danmark, så det hjalp nok også litt på stabiliteten.

Det som overrasket meg mest var at ikke alle raste avgårde i 130 eller mer enn det. De holdt seg stort sett under fartsgrensen og vel så det. Det stemmer jo med den observasjonen det danske Vejdirektoratet gjorde da de økte fartsgrensen på motorveg fra 110 til 130 på motorveg for noen år siden: gjennomsnittsfarten gikk langt fra opp så mye som de hadde trodd på forhånd.

Kanskje noe å tenke på for norske vegmyndigheter? Elle ikke: De eneste som virkelig raste avgårde forbi meg var som regel store svarte biler med norske BR- eller BS-skilt. Hm...

Det om det og dette var nok den aller siste "sommer"-turen med Hakka Green, for da vi reiste fredag morgen var det bare +1 hjemme og godt med is på bilen, og surt og kaldt, regn og vind, og knapt 10 grader i Danmark, så det tyder på at min selvpålagte dekkskiftegrense nok er nådd for i år. Rett nok var det strålende sol og +15 grader ved ankomst Kristiansand i går ettermiddag, men det får ikke hjelpe. I løpet av uka blir det nok dekkskifte, ja.