Hakka-o-man

Halla!

Først og fremst, takk for sist til reisefølget!

Jeg har tenkt og tenkt på hvordan jeg skal kunne beskrive KONGETUREN jeg nettopp har vært på, nemlig testsjåførturen til Ivalo, Finland. Det er nesten litt vanskelig. MEN.. FINLAND ROCKS! Spørsmåls-svensker, Crazy-Ristoer, Tommy-Kaffe og Finsk SISU!

U name it, Finland got it!

Jeg hadde det helt sjef! HELE tiden! Kan ikke huske jeg har ledd så mye som jeg gjorde på denne turen:) For det første var det en meget kapabel gjeng som møttes på Gardermoen, og vi fant tonen umiddelbart. I den anledning må jeg skryte unge herr Kjetil Røssel opp i skyene, og dette kan ikke forbli usagt. For i mine øyne(..som er ekstremt vakre og bra) var han den perfekte reiseleder. Om isen på banen oppi Lappland hadde smeltet, reineierne gjort opprør, bilene streiket og alle Nokians dekk punktert, så ville jeg likevel ha hatt det særdeles bra på denne turen! TAKK!!

Etter flight på flight på flight med stigende stemning, havnet vi til slutt på Ivalo International, hvor vi ble møtt av representanter fra Nokian Finland. For dere som ikke vet hvor Ivalo er, så er det ikke langt fra Kirkenes faktisk. Med andre ord NORDPÅ. Vel.. egentlig lå ikke testanlegget og hotellet i Ivalo, men i Saariselka, men man skal ikke henge seg opp i detaljer på tur! Etter ankomst bars det avgårde i buss til hotellet, hvor det vanket tre-retters middag, før den norske delegasjonen iverksatte en ekspedisjon i området.

Dagen etter begynte med frokost, før vi fikk et meget interessant foredrag om Nokian Tyres, hvordan nye dekk utvikles og hvor komplekst moderne dekk egentlig er satt sammen. Bare å ta seg hatten for ekspertisen disse finnene har opparbeidet seg siden oppstarten i 1936.

Så var det å kle seg for en dag på isen, og undertegnede hadde vakumpakket nok dun i bagen til å kunne overnatte ute, så jeg frøs IKKE. For å si det sånn, resten av den norske delegasjonen kunne reist nakne, likevel hadde vi ikke lidd noen nød klesveien denne dagen. Travel light, freeze at night.

Når det gjelder selve testingen denne dagen, så viser jeg også til Morten Taarlands beskrivelse av dagen, da den var helt fantastisk bra skrevet! LES.

Men litt fra meg også, mye av dagen brukte vi til å teste dekk. Friksjonsdekk kontra piggdekk mv, og de fleste testene gikk for seg på ren is. Ergo er det ikke til å komme ifra at Hakka7 med sine innovative pigg-i-sett lå et hakk foran friksjonsdekket HakkaR. Men jeg må si at jeg ikke hadde noen problemer med å kjøre slalom på isen med HakkaR, så jeg ble imponert.

Det bør nevnes fra norsk side at vi hadde en konkurranse på tid med en Golf Rallybil, og iallefall de to første plassene gikk til Norge! Barneskirenn. Vinneren som skal være anonym, hadde et unikt vinnerinstinkt, og ga full pupp helt inn til målstreken, sånn at de fleste Nokian officials måtte løpe unna:) Men han vant! Først er FØRST. Slikt liker vi.

Jeg havnet 0,4 sek bak vinneren, dette til tross for at jeg ut av det store intet fikk dreis på "tap-the-brake for å øke vekten over forakslingen så bakenden kommer" i hårnålssvingen. Husker jeg tenkte:

"Hva skjedde nå??"

..fulgt av:

"Oooooo.... du er god"

, en følelse jeg hadde i akkurat 5 sekunder, før jeg rota det til (igjen) i neste sving:)

Jeg sier bare dette.. . O je! Crazy-Risto + RS4 lenge leve! En mann etter min smak. For de uinnvidde så kan jeg forklare at Risto tok meg med på en hurratur i de finske skoger i en RS4, og mannen kan kjøre bil. Når en finne kaller en annen finne crazy, da ER han crazy.. belive u me. Forresten: Hvem kjøper inn Audi R8 V10 Spyder for å teste ut vinterdekk?? Joda, finner:) Slikt mennesker må man elske!! Icedrifting i R8 Spyder må jeg si jeg aldri hadde trodd jeg kom til å oppleve!

Etter all kjøringen, og en super fiskesuppe a la lappland til lunsj, så var det en ganske sliten gjeng som hoppa inn i bussen. Heldigvis for oss var neste stopp finsk badstu, noe jeg egentlig hadde sett med stor skepsis på før turen. Men det skal sies, det var noe helt annet enn det stereotype bilde vi nordmenn har av SAUNA. Makan til energigivende opplevelse skal man lete lenge etter. Det kan nesten sammenlignes med sosial spatreatment for mannfolk, med badestamping, en utrolig sauna, isbading og god mat/drikke. Dette skal jeg gjøre igjen!

Det neste på programmet var enda en fantastisk tre-retters middag, med stemning oppunder taket. Så gikk turen på snøscooter ned til hotellet, hvor hotellbaren og andre suspekte steder ble besøkt. En særdeles humørfylt kveld/natt!

Nå viste det seg at finsk sisu og godt reisefølge tok på, for jeg har ligget strak etter turen med feber og det som føles som kols:) Finner er faktisk harde. Takk gud for at finsk testsjåfør Matti Kahilakoski ikke kan lese norsk, for da hadde han ledd seg ihjel over min manglende evne til å overleve finsk sisu:)

Avslutningsvis kan jeg nevne at jeg fikk litt sisu selv idag, og tenkte at det må være på tide å kjøpe seg ny bil snart. (Bilgal) Så jeg dro innom en kamerat som selger sånt, og vi begynte planleggingen av et eventuelt bilkjøp. I den anledning fikk jeg spørsmål om hvilke vinterdekk jeg ønsket på det eventuelle nye gliset, hvorpå jeg bare så dumt bort på kameraten min som satt der med bilselger-smilet sitt, før jeg sa: "Ønske?! Jeg har ikke noe

ØNSKE

om type vinterdekk, jeg har et

KRAV

:"

NOKIAN HAKKAPELIITTA 7

.

Hakka Päälle!

TomE