Hakka Päälle!!

Vi har vært på tuuuuuur! Og det var awesome. Jeg får prøve å oppsummere turen i ord og bilder her, selv om det kan holde hardt!
Etter en lang reise via Helsinki ankom vi flyplassen i Ivalo i nord-Finland i lett snøvær og et par minusgrader – her var det fortsatt full vinter, til glede for oss vinterelskere (yeeeaaaaaaayy). Ikke så mye snø, men den var tørr og fin, ingen spor av vår enda. Vi ble behørig ønsket velkommen på bussen av en engasjert gjeng fra Nokian med informasjon om at vi var the chosen ones, 5 testførere fra hver av Norge, Sverige og Finland, fra over 10.000 søknader om deltakelse i testførerprogrammet. I feel honored.

Vel ankommet på Riekonlinna Lapland Hotell fikk vi rom og stilte opp til velkomstmiddag, hvor vi blant annet mottok Nokian survival pack og en tradisjonell seremoni av en samisk shaman, som etter sigende skulle gjøre at vi før eller senere ville returnere til Lappland... som reinsdyr... Karma, anyone? Vi fikk også lære at Hakkapelliita har navn etter finske krigere som deltok på svensk side under 30-årskrigen i Europa, og navnet kommer av krigsropet Hakka Päälle som betyr noe slikt som «hakk i vei». Nå til dags brukes det som en skål, og gir selvfølgelig navn til de tøffeste dekkene på veien!

Saariselkä er forøvrig et morsomt lite sted. Ser ut som et lite Hemsedal, der hotellene er hoveddelen av hele stedet. Hit til området er det flere som kommer og tester biler og dekk i vinter-sesongen, og antallet «innbyggere» stiger med mange tusen når vintersesongen starter. Da vi var der var det et test-team fra Porsche til stede, og i tillegg skulle det visst være møte for finansministrene i EU. De ansatte i Nokian reiser opp hit for 2-3 uker i slengen før de får en pause hjemme, så er det på’n igjen.
Dette var første gangen Nokian har invitert vanlige forbrukere til sitt anlegg, og de var naturlig nok litt spente på hvordan dette kom til å løpe av. Selv tror jeg effekten av det som på fint kalles «viral marketing» kommer til å bli veldig bra, nå reiser det hjem et lite antall svært engasjerte dekk-kunder og prater ivrig til alle sine venner om alt de har opplevd og hvor bra Hakkapelliita-dekk er i forhold til alt annet. For det har vi jo både sett og opplevd i godt monn.

Fredagen var viet testkjøring på Nokian’s testbane White Hell, og den dekker jeg i neste post, så dette ikke blir så alt for langt. Dette er et testanlegg som brukes til intensiv og kontinuerlig testing av vinterdekk i en sesong som varer 5-6mnd. Der andre dekkprodusenter leier inn baneanlegg en periode hver sesong for testing, kjører Nokian hardt hele sesongen. Fra tid til annen lånes deler av anleggget ut til blader og andre som kjører dekktester, men ellers får ingen konkurrenter bruke stedet. Det forbrukes ca.20.000 dekk i året på testing her oppe...

Som innledning til test-dagen fikk vi en innføring med litt filminnslag om utvikling og testing av vinterdekk, og det var interessant. Spesielt gjorde det inntrykk på meg å se hvordan det forskes på pigger, og det vi fikk forklart er solid underbygget av det testførerne har rapportert i løpet av sesongen – Hakkapelliita piggdekk støyer lite og mister ikke piggene sine!

På vei til testingen ble det fortalt at det var sånn her oppe at hvis man kjørte utfor veien så måtte man isbade etterpå! Vi snakker kanskje ikke så høyt om at Mr. Tire himself var utfor veikanten en tur på vei til lunsj da vi møtte en annen bil på den smale veien inne på anlegget, men den firehjulsdrevne Volkswagen Amarok kom seg greit opp igjen for egen maskin så lenge han ikke stoppet kjøretøyet, men istedet bare ga gass.

Etter testkjøring dro vi med buss til sauna, en finsk institusjon. Gentlemen som vi er så fikk damene gå først mens vi andre satt og koste oss med kald drikke, og ost og kjeks. Det var ikke fritt for at øynene ble tunge etter en hektisk dag med action og mye frisk luft. Men så ble det guttas tur i saunaen med 80 grader og et par overivrige finner som kastet liter på liter med vann på ovnen... varmen stod som en vegg! Så da skyndte vi oss en hel gjeng ut i gangen, på med ullsokker, og ut i snøværet – nå skulle det isbades!!! Dette måtte prøves, det var nå eller aldri, her var det bare å følge på og late som man aldri har gjort annet. Ned stigen... å GURI så kaldt som 2 grader kjennes når beina er nede i vannet, men her var det bare å fortsette uten å nøle. Etter å ha dukket hodet under (ingen skulle kommer her etterpå og påstå at det ikke var gjort skikkelig!) kunne man klatre opp de isbelagte trinnene i stigen og småløpe opp stien til dusjen til muntre tilrop og latter fra hot-tub’en litt lengre borte. Men jeg gjorde det!!! Og er stolt av det. Forfriskende var det og, glemte helt at jeg var trøtt.

Etterpå dro vi til en topp i nærheten, på toppen av et skianlegg, der det lå en flott restaurant ved navn Huippu. Kokken selv kom i døra og ønsket oss velkommen, satte liksom tonen for hele besøket. Det var et flott sted! Her fløy servitrisene rundt og ordnet ting før man rakk å savne noe som helst, og maten var top notch. Noen form for reinsdyrpate til forrett, og grillet laks til hovedrett. Maten spiste seg selv, rett og slett. Dessert, kaffe og konjakk tilslutt.

Etter mye moro og noen taler ble vi kjørt ned til hotellet på snøscooter-sleder, før vi møttes i hotellbaren. Om noen lurer på om finner liker alkohol, så kan jeg herved bekrefte det :-) Det ble en fuktig kveld og mye latter, prat og Hakka Päälle, og neste morgen føles det litt rart å reise fra disse menneskene som man plutselig har blitt kjent med og kanskje ikke treffer igjen!

Til venner og kjente vil jeg gjerne få anbefale testsjåførprogrammet, det er stilig å være med. Når man blogger om dekk blir man automatisk mer opptatt av og bevisst på dekk, og jeg har lært mye. Og sjansen til å være med på denne turen var liksom prikken over i’en. Programmet skal utvides videre, så det er anledning til å søke om å bli testsjåfør på http://www.hakkapedia.no/no/home Det er også en kampanje på gang med veihjelp og nye dekk og greier ved problemer hvis man kjøper nye dekk, og når garantien aktiveres blir man med i trekning av deltakelse på Porsche kjøreskole. Sjekk ut http://www.nokiantyres.no/kampanje (Litt reklame må man kunne tillate seg 

glise

)

Men jeg må si denne turen var en flott opplevelse, og Nokian-folkene som var med og organiserte det hele var engasjerte og flotte mennesker å ha med å gjøre. Tusen takk for at jeg fikk være med. Jeg tror jeg har blitt Hakka-frelst. Så en gang til alle sammen... 1, 2, 3

HAKKA PÄÄLLE

!!!