Hakka R og rene felger

Jeg tar tilbake alt det vonde og negative jeg har sagt om Hakka R denne høsten...nesten, i alle fall. Mye av det jeg har følt at ikke har vært bra med dekket skyldtes rett og slett min egen uvitenhet, eller rettere sagt, mitt eget kanskje ikke helt perfekte vedlikehold, nemlig innvendig felgrengjøring.

Vinterdekkene sitter på stålfelger, og i motsetning til alufelger så vil det her lett samle seg skitt og møkk i løpet av vinteren, noe som kan føre til ubalanse i dekkene. Jeg har jo lest om det, men har aldri trodd at det var så mye å bry seg om, ihvertfall så trodde jeg at jeg ikke hadde følt så mye til det, før nå. Derfor har jeg egentlig aldri rengjort felgene noe særlig om våren når jeg har byttet til sommerdekk som står på alufelg.

De som har fulgt innleggene mine har nok merket seg at jeg har klaget litt på Hakka R på varmt og vått underlag og spesielt på motorveg, noe jeg var rimelig sikker på skyldtes at vinterdekk er best om vinteren når det er kaldt, og ikke i mildt høstvær. Det er nok riktig det, forsåvidt, men den lette ristingen jeg kjente i dekkene og rattet i høye hastigheter på motorveg især i regnvær, den ble ikke så mye mindre på tørr asfalt, og heller ikke særlig mindre i kuldegrader og tørr asfalt.

Etter å ha eliminert feil lufttrykk som årsak var det egentlig kun en årsak igjen: ubalanserte dekk, så jeg svingte innom Vianor i morges for å sjekke at alt var som det skulle. Her fant de ut at dekkene forsåvidt ikke var så dårlig avbalansert, men det var ganske mye fastgrodd møkk inne i felgene enkelte steder, og det var ikke bra, sa de, så det tok de og hakket bort.

Resultatet ble at dekkene ble ganske så annerledes å kjøre på og selv på motorvegen var det nå en jevn og fin rullefølelse og ristingen var så godt som borte. Det gjenstår å se om dette også gir seg utslag på styreresponsen i svinger i lavere hastigheter, som jeg jo også har klaget litt på, men jeg fikk i alle fall bevist at rengjøring av felger er viktig for en god kjøreopplevelse.

Har du husket å rengjøre felgen din?