Hakkapeliitta? Nja...skeptisk.

At Hakkapeliitta som dekkmerke fylte 75 år i fjor var jeg faktisk ikke klar over, og i helgen som var brukte jeg faktisk noen timer på å lese om og se film og bilder fra Hakkapeliittas 75-årige historie, slik den presenteres  på hakkapeliitta75.com. Her er det både industrihistorie og dekkhistorie så det holder. Litt synd at mange av filmsnuttene bare har finsk tale og ikke engang er tekstet på engelsk. Uansett så er det verdt å bruke tid på, så tusen takk til Nokian for at de laget den nettsiden.

Det er litt rart å tenke hvordan det første Hakkapeliitta dekket så ut, for det er neppe så mange som ville satt sin lit til et dekk med et slikt mønster idag, for jeg tror det ville vært relativt ubehagelig å kjøre på. Men, etter datidens forhold, med lav fart på smale og svingete veger, dårlig brøyting og godt snøføre hele vinteren så var nok dette dekket en aldri så liten revolusjon:

Jeg skal innrømme at jeg faktisk var ganske skeptisk til Hakkapeliitta da jeg selv skulle kjøpe mine første piggdekk midt på 80-tallet, den gangen da Hakkapeliitta NR09 hadde sin storhetstid, og et dekk som dette skulle ihvertfall ikke jeg ha på bilen min, for det kunne umulig være godt å kjøre på:

Og slik ble det. Jeg har vært gjennom mange merker dekk på bilene mine, men Hakkapeliitta har det ikke vært. Til tross for at det ofte vare det beste dekket i test, så har jeg alltid valgt noe annet, for det meste Goodyear.

Så her sitter jeg da, snart 30 år senere, og tenker på den første erfaringen min med Hakkapeliitta om vinteren. Desverre ble det en kort vinter uten de store snø- og isutfordringene (rett og slett fordi jeg kjøpte dekkene på slutten av vinteren), men jeg er så langt kjempefornøyd med mine Hakkapeliitta R og gleder meg allerede til neste vinter.