Hakkapeliitta vinterdekk - nytt eller brukt?

I et tidligere innlegg viste jeg til en svensk test som sammenlignet nye og brukte piggfrie dekk, der Nokian Hakkapelitta R var suveren vinner, og jeg etterlyste derfor en tilsvarenede test som sammenlignet nye og brukte piggdekk. Med litt googling så fant jeg svaret selv.

I en artikkel fra 2009 har Kjell Magne Aalbergsjø tatt for seg både nye og brukte piggfrie dekk og piggdekk:


Nokian Hakkapeliitta RSi (piggfritt), Nokian Hakkapeliitta R (piggfritt), Nokian Hakkapeliitta 4 (piggdek), og Nokia Hakkapeliitta 7 (piggdekk), og her er testresultatet:

 

 

Utfra resultatene er det vanskelig å peke på en generell trend, og det er egentlig kun ved bremsing eller akselerasjon på is at piggdekk er bedre enn piggfritt.

Som Aalbergsjø selv sier: "De brukte dekkene i denne testen ville av mange bli vurdert som fortsatt fullt brukbare. Og ettersom egenskapene forringes gradvis vil du som sjåfør ikke merke dette – før du trenger de ekstra marginene nye dekk gir. På is og bar vei har de brukte dekkene egenskaper som ville plassert dem blant de dårligste dekkene i en test av nye dekk, og selv om de har tilsynelatende mye mønster igjen er de modne for utskiftning."

Nå vil nok slitasjen variere med kjørelengden, men testresultatene er såpass klare for meg at jeg nok ikke ville kjørt mer enn to sesonger med samme vinterdekk, ei heller sommerdekk, for den saks skyld.

Hva mener du?