Hold avstand

Så, da er jeg endelig tilbake etter noen dager med innloggingsproblemer! Det skal ikke være greit med denne teknikken. Det er vel alment kjent at DATA er forkortelse for Dobbelt Arbeid Til Alle?

Jeg gikk glipp av å få blogga om den store snødagen sist lørdag, da var det gøy å kjøre her nede på østlandet! Ihvertfall så lenge man ikke havnet i de lange køene som oppstod overalt. Av en eller annen grunn var jeg heldig og endte som kjerringa mot strømmen på alle de stedene jeg kjørte til. Når bunnpanna subber toppen av nysnøen og det bare er noen få spor som indikerer at medlemmer av menneskeslekten faktisk har ferdes her de siste åra, når man må bruke all sin kløkt for å komme opp den bratte bakken, da er det gøy å kjøre. Og på lørdag var det gøy.

Men jeg får hoppe over det og spole frem til gårdagen. Det som slår meg mest ved føret nå er de store forskjellene. På hovedveiene inn mot Oslo, og også på de middels store veiene der det saltes er det bart og fint og feste i massevis, og på de små sideveiene er det helt i motsatt ende av skalaen, sannsynligvis primært på grunn av saltsuppa som blander seg med den hardkjørte snøen og danner denne brune gørra som limer seg fast i dekkene.

Jeg kjørte noe rundt i nabolaget her oppe på Konnerud i går, og det lyste stadig opp i det lille orange onde øyet på dashbordet som indikerer at bilen har mista veigrep fordi jeg småspant her og der. Men noen store problemer skal ingen komme og påstå at det var. Jeg pleier forøvrig alltid å skru av anti-spin-funksjonen på bilen (som av en eller annen irriterende grunn alltid default står på når man starter). Jeg regner med at nyere utgaver av bilen har en bedre anti-spin enn min 2005-modell, for den får bilen til å hoppe og danse og rykke veldig når den slår inn. Da foretrekker jeg heller å få justere gasspådraget selv når jeg kjenner at den slipper.

Men altså. Det var ingen store problemer å melde før PLUTSELIG... Det er ikke alltid at bilen foran gjør akkurat sånn som en forventer eller ville gjort selv. Og det fikk jeg en aldri så liten påminnelse om. Jeg var på vei ned mot en rundkjøring på en av disse tidligere omtalte mindre sideveiene, men da bilen foran plutselig bestemte seg for at den ikke skulle kjøre ut i rundkjøringen likevel som jeg forventet, måtte jeg stanse. Men her var det ikke mye feste, nei. ABS'en slo inn, og uansett hvor hardt jeg tråkka på bremsen så trillet vi traust videre, bilen og jeg. Så for sikkerhets skyld skiftet jeg kurs opp mot midtrabatten med masse snø på seg, men fant heldigvis litt bedre feste utenfor sporene og stoppet med god margin.

Men en nyttig påminnelse var det uansett. Hold god avstand til bilen foran - den gjør ikke alltid som du forventer!