Høykvalitets sommerdekk utmerker seg om høsten

Selv om mange ikke tenker over det, brukes ikke sommerdekk bare i én årstid. Under forholdene vi lever i, må sommerdekk også fungere trygt og pålitelig i morgenfrosten om våren og på sluddet om høsten.

Høst betyr regn og mørke netter. Været kan være varmt, men også uforutsigbart, og det kan regne mye om gangen. Veien kan være veldig sporete, og plutselige regnbyger kan føre til at bilen vannplaner – spesielt hvis det er mye vann på veien i tillegg til at den er sporete. Under dårlige kjøreforhold er dekkene dine ekstra viktige.

Sikkerhet i alle årstider

Mange førere sliter ut sommerdekkene om høsten og venter til våren før de kjøper nye. Det er forståelig – de har lyst til å spare penger ved å bruke slitte dekk om høsten og erstatte dem ved neste årstid. Men dekkforhandlere selger vanligvis sommerproduktene sine med store rabatter om høsten, så det er mer sannsynlig at du sparer penger om høsten enn om våren etter.


Sommerdekk må også fungere pålitelig om høsten. Dekkets tilstand er svært viktig på våte og slapsete veier. Dekk som er i god stand, fungerer pålitelig i alle typer vær, men slitte dekk øker risikoen for vannplaning. Siden et slitt dekk ikke har nok mønsterdybde til å oppbevare vannet som havner mellom dekket og veien, kan det ikke føre vannet vekk fra undersiden av dekket og ut til sidene av det.

Nye sommerdekk har en mønsterdybde på omtrent åtte millimeter. Du bør erstatte dekkene dine når mønsterdybden nærmer seg fire millimeter. Dekkets vannplaningsegenskaper forverres sterkt når mønsterdybden er på mindre en det.

Du bør også undersøke tilstanden til vinterdekkene dine før årstiden er i gang. Hvis det har begynt å snø når du oppdager at du trenger nye dekk, er du allerede for sent ute. Hvis du kjøper dekk tidlig, kan du unngå rushet og sikre at modellen som passer til bilen din, er tilgjengelig.

Husk den andre bilen

Mange familier har også en bil nummer to, som de bruker til handleturer eller å kjøre barna til aktiviteter. Siden denne bilen vanligvis er en billigere modell, får dekkene ofte mindre oppmerksomhet, og det gjøres bevisste kostnadsbesparelser. Sikkerhet bør imidlertid være en prioritet selv for den andre bilen.

Høykvalitets dekk velges av sikkerhetsårsaker. Det er svært viktig at dekk er av god kvalitet – spesielt når de skal brukes under nordiske veiforhold og i mange typer vær. Når du skal kjøpe dekk, kan prislappen virke som det viktigste, men det er bedre å fokusere på å føle seg og være trygg ved å kjøpe høykvalitets dekk som er designet for nordiske forhold.

Veksten innen dekksalg på nettet har ført til at mange vurderer å kjøpe dekk fra Sentral-Europa. Dette medfører en økt risiko for at folk velger høykvalitets dekk som er designet for sentraleuropeiske forhold. Det er ikke nødvendigvis noe direkte galt med dem – det er bare det at de ikke er designet for å fungere i de samme temperaturene og på de samme veioverflatene som dekk som er utviklet for det nordiske klimaet. Norske og svenske kunder møter imidlertid på de krevende nordiske forholdene hver dag, og de bør ha dette i tankene når de skal velge dekk.