Hvor kaldt er kaldt nok for piggfritt?

I vår, da det begynte å bli varmt i været, skrev jeg et innlegg om Hvor varmt er varmt nok for piggfritt? Om høsten er det litt motsatt: Når er det kaldt nok for piggfritt? Sålenge plussgradene fremdeles er to-sifret så frister det ikke å legge om, men det er ikke sikkert det er så lurt, særlig hvis sommerdekkene nærmer seg minimum mønsterdybde.

Som Ken Paulsen sa i et nylig innlegg her på Hakkapedia, nedslitte sommerdekk er ikke det beste å ha på våte og småglatte høstveier og egentlig ganske farlig. Det er helt sant. Ikke bare øker bremselengden fordi dekket er slitt, den øker også fordi gummien i sommerdekk ikke passer til kalde temperaturer. Men hvor går temperaturgrensen for når vinterdekk faktisk er bedre enn sommerdekk? Ved 0, ved 5, ved 10 grader?

Når det gjaldt overgangen fra vinter til sommer for drøye seks måneder siden så følte jeg selv at når dagtemperaturen holdt jevnt mer enn 10 grader eller deromkring så kunne det være greit å bytte til sommerdekk, ihvertfall når den nådde 15 grader, men det kommer jo også an på om man kjører mest om morgenen eller kvelden når det fortsatt er kaldt, eller bare midt på dagen.

Motsatt, om høsten, er ikke svaret fullt så enkelt, for selv om lufta kan være kald, så er bakken og asfalten fortsatt ganske varm, så ved 5 grader i lufta kan asfalten fortsatt være langt mer enn det, men 10-graders-regelen som jeg vil kalle den er kanskje ikke så dum da heller?

For å finne svaret må jeg støtte meg til en publikasjon fra et konkurrerende dekkmerke, der de har sammenlignet bremselengder på sommerdekk og vinterdekk ved ulike temperaturer på våt asfalt:

 

Litt interessant er det jo å se at sommerdekk på nullføre har omtrent like mye lenger bremselengde som vinterdekk har på sommerføre. Et sted mellom 0 og 20 grader møtes kurvene, og det er da det kan være lurt å skifte. Figuren ovenfor ser ut til å angi 7 grader, selv får jeg 9 grader om jeg lager en rett kurve, men 7 grader og en eksponentiell kurve er nok mer korrekt.

Verdt å huske på her er at figuren nok er laget basert på nye dekk. For slitte sommerdekk kontra nye vinterdekk er nok forholdet noe verre, dvs. at skïftetidspunket kryper oppover på temperaturskalaen.

For oss som har valgt en piggfri vintertilværelse er med med andre ord ingen særlige grunner til fortsatt å kjøre med (slitte) sommerdekk en stund til, for slik vær og føre er over store deler av landet for tiden, så er vi ikke langt unna den magiske grensen der det ville vært bedre å hatt på vinterdekkene, for sikkerhets skyld.

Selv skal jeg nok skifte ganske snart, men har lyst til å kjøre mine Hakka Green litegranne til slik at jeg rekker å runde 15000km denne sesongen. Vi får se om jeg klarer det.