Hvor mye sprit drikker bilen din?

Jeg tenkte jeg skulle skrive om noe ikke-dekkrelatert denne gangen, fordi jeg tror det kan være nyttig for andre også, særlig for dem som liker å følge med på hvor mye drivstoff de bruker. Her finnes det en nettside som er litt artig, nemlig spritmonitor.de. Egentlig tysk, men finnes også i en engelsk utgave, og det behersker vel de fleste godt nok til å kunne bruke på denne nettsiden ihvertfall. Her kan man nemlig legge inn drivstofforbruket sitt og dele det med andre.

Jeg synes faktisk det er litt ålreit å følge med på hvordan dieselforbruket mitt svinger, og for min egen del ser det slik ut: 0,493 liter på mila, i snitt over to år. I tilegg til forbruket kan man også legge inn kostnadene; kanskje ikke så interessant alltid, men dog, og om det er spesielle kjøreforhold som påvirker forbruket, eksempelvis motorveg, landeveg og bykjøring, eller sommer- og vinterdekk eller andre ting. Det med dekk er veldig greitt å legge inn, for selv om det er mønsterdybden som betyr mest her, så vet jeg på den måten også hvor langt dekket faktisk har gått.

De som ser litt nøye på tallene mine i linken ovenfor vil jo legge merke til at sommerkjøring bruker langt mindre drivstoff enn vinterkjøring, bortimot 0,1 til 0,2 liter på mila. Noe som også er interessant er det lave vinterforbruket etter 1. februar, noe som skyldes ny jobb og flytting fra Vestlandet til Sørlandet, med dertilhørende bedre vegstandard.

På en måte blir nettsiden en slags kjørebok for egen del, men samtidig kan jo se om andre med samme bil bruker like mye, mer, eller mindre, eller man kan se om den bilen man har tenkt å kjøpe virkelig bruker så mye eller så lite som fabrikken sier. Selv er jeg ikke blant dem som bruker minst diesel av min biltype, men det kan jo hende at det er fordi jeg bor i Norge og ikke kjører så mye på strake tyske motorveger. Det er også mulig å legge inn verksteds- og vedlikeholdskostnader, men så langt har ikke jeg tenkt å gå.

De som er litt tyskkyndige lurer kanskje litt på domenenavnet, og "monitor" er vel tilnærmet selvforklarende, men "sprit"? Vel, i tysk dagligtale omtales drivstoff ofte som "Sprit", enten det nå er bensin eller diesel eller to-takts blanding til mopeden, og en bil omtales ofte som en spritsluker eller spritgjerrig, alt etter som. For ordens skyld, den norske betydningen av sprit finnes også på tysk, men brukes ikke sååå ofte.

Vel, som sagt, dette er et innlegg litt på siden av dette med dekk, men jeg fikk lyst til å dele dette med dere likevel.