Hvor varmt er for varmt for piggfritt?

Det våres og det blir stadig varmere i været, noe som merkes på oppførselen til dekkene mine, og da melder det naturlige spørsmålet seg: Hvor varmt er for egentlig for varmt for piggfrie dekk? At piggfrie dekk ikke gjør det bra i varmt vær er det ingen tvil om, de er rett og slett farlige, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken. Men hvor går egentlig grensen?

Min egen kjørefølelse så langt sier meg at et piggfritt dekk ikke bør brukes i temperaturer over stort mer enn 15 plussgrader; da blir det ganske ustabilt å kjøre på, særlig i litt krappe svinger, men jeg kjenner stor forskjell fra null grader allerede ved 10 plussgrader. Bilen min har en tendens til å understyre uansett føre, men med piggfritt på varm asfalt kjenner jeg det motsatte: nesten litt overstyring. Litt merkelig at noen grader forskjell og valg av dekk kan bety så mye.

Og det er jo nettopp slik været er nå for tiden der jeg bor, mellom 0 og 5 om natta og 10 og 15 om dagen, ikke for kaldt om kvelden/natta/morgenen, men kanskje i varmeste laget midt på dagen og om ettermiddagen; det er sånt man blir veldig i tvil av: Skal eller skal ikke legge om til sommerdekk?

Rett nok skal jeg grytidlig ut på flere langturer de neste par ukene, og vil nok føle meg sikrest med piggfritt, men det er stort sett langs E18, så da er sommerdekk kanskje like greitt, særlig når hjemturen foregår på varm asfalt. Men som som sant er, det er jo fortsatt bare mars måned, og snø kan komme nårsomhelst. Hva mener dere?