Ikke skiftet til vinterdekk ennå?

Nei, det gjør du kanskje rett i, såfremt du kjører rundt på nye sommerdekk. Det mener ihvertfall NAF, ifølge en nylig pressemelding.

"Mange som har slitte sommerdekk velger å skifte til vinterdekk allerede nå, men vinterdekk har ikke egenskaper som passer for varmegrader, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. 

Den erfarne NAF-rådgiveren mener det ikke er noen skam å kjøpe nye sommerdekk på høsten. - Faktisk viser det at bileieren tar ansvar samtidig som pristilbudet kan være fordelaktig, sier han.

Mange som har slitte sommerdekk bytter dem ut med piggfrie vinterdekk på denne årstiden. Men selv om de er lovlige å kjøre med, og bileiere vil kanskje vurdere deres grove mønster som bedre og sikrere enn slitte sommerdekk, er det ikke å anbefale.  - Vinterdekk, enten de er piggfrie eller ikke, er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader.

En NAF-test med piggfrie vinterdekk kontra sommerdekk viser at: 80 km/t ved 6 varmegrader = 10,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk, og 50 km/t ved 20 varmegrader = 14,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk"

Selv er jeg nok ganske uenig i påstanden om at det er dumt å kjøre med piggfritt før det blir ordentlig kaldt, sålenge man som sjåfør er klar over at piggfrie dekk har lengre bremselengder og man tilpasser farten deretter. Dessuten tror jeg nok det testresultatet ovenfor ikke ville sett likt ut om man sammenligner slitte sommerdekk mot nye piggfrie.

Hvis jeg som vinterbilist med piggfrie dekk skal måtte velge mellom det å kjøpe nye sommerdekk eller det å legge om til nye piggfrie om høsten, selv én eller til og med to sesonger gamle piggfrie, så ville nok jeg valgt de piggfrie. Hvis jeg derimot var vinterbilist med piggdekk, så kan det nok være lurt å investere i nye sommerdekk fremfor å risikere egen og andres bil og liv med utslitte sommerdekk før det er lov å sette på piggdekk. Akkurat det har NAF rett i.

Nå må det i rettferdighetens navn sies at den pressemeldingen fra NAF som jeg har brukt i mitt innlegg her ikke er helt fersk, men to uker gammel, og for to uker siden var det nok fortsatt såpass varmt i store deler av landet at piggfritt kanskje ikke var å anbefale. Jeg mener nå uansett at nye piggfrie dekk er bedre enn utslitte sommerdekk.

Jeg kjører i alle fall piggfritt nå, uansett hva NAF måtte mene.