Ivalo - White Hell

Vi har som nevnt vært i Finland i Ivalo. Der besøkte vi Nokian sitt testområdet "White Hell".

Der fikk vi muligheten til å prøve ut forskjellig dekk for vinterkjøring som Nokian har til forskjellige kjøretøy. På SUVer prøvde i Hakka7, LT2 og HakkaR. På dem testet vi nødbremsing på is og fikk da se hvilke forskjeller det var på slike dekk når det var skikkelige vinterforhold.

LT2 er ett dekk som hovedsaklig er for det Amerikanske og Kanadiske markedet siden de der har en støre andel av tyngre kjøretøyer. Kjøretøyene er også noe større enn det vi finner på det Europeiske markedet.

Som vi kan se på bildet var det ganske fint og glatt is ute på isen og det var på denne isen vi fikk teste bremseegenskapene til de forskjellige dekkene på Amarokene.
På den samme isen skulle de vise oss hvordan VW Golf med forskjellige type dekk stoppet og vi skulle da gjette hvor lang bremselengden da var. Det var på denne isen de sentraleuropeiske dekkene ikke klarte å akselere opp i fastsatt hastighet før nedbremsing.

Selv ble jeg possitivt overrasket over hvor godt HakkaR dekkkene satt på en SUV siden jeg selv tidligere har kjørt SUV med dårlige piggfrie dekk og følte meg nå langt tryggere bak rattet. Selv vil jeg nok anbefalle min far som selv er eier av en SUV å kjøpe slike dekk siden han ofte kjører i Oslo området hvor det er piggdekkavgift i vinterhalvåret. Det er også viktig være trygg på veien å vite at man har det grepet man skal ha, men man skal samtidig ikke tenke for høyt om egenskapene til kjøretøyet og tilpasse fart etter forholdene.

Når det gjaldt nødbremsing så var det tydelig at dekkene med pigg var markant mye bedre på å få stoppet kjøretøyet. Og da med distanse på over 10meter alt avhengig av farten på kjøretøyet. LT2 dekkene var noe bedre enn Hakka7 når det gjaldt å stoppe en SUV siden dekkene er designet med tanke på tyngre kjøretøyer.

Vi kjørte også lettere kjøretøy som Golf hvor vi kjørte med nordiske piggfrie dekk, sentral europeiske piggfrie og Hakka7. Da vi skulle få se forskjeller på bremsing på disse forskjellige dekkene på is var de dekkene som var designet for sentraleuropeiske forhold ikke fullt så gode og fører av disse greide ikke å oppnå samme hastighet på kjøretøyet før nedbremsing slik det var mulig med de nordiske dekkene.
Så dette viser ganske klart at dekk som ikke er designet for nordiske kjøreforhold har dårligere veigrep på glatte forhold.

Disse er noe man ikke burde plassere på ett kjøretøy som skal kjøre på nordiske veier grunnet dårligere egenskaper og det er derfor man skal dra til ett lokalt dekkverksted og ikke bestille vinterdekk på nettet siden man da vil få dekk som etter all sansynlighet ikke er laget for de forholdene vi har i Norden. Beste er å sjekke opp litt selv også slik at man vet hivlke dekk som gjelder for norden.

Grunnen til at de har dårligere egenskaper er at forholdene i sentral Europa er meget annerledes og varmere om vinteren enn den er i Norden. Dermed kreves det forskjellig av dekkene. gummiblandingen og konfigurasjonen er da annerledes siden de skal prestere under meget forskjellige forhold. Man kjører mindre på snø og glatte forhold samt at man kjører på asfalt mer i høyere hastigheter.

På det lette kjøretøyene skulle vi få teste brems med sving samt slalomkjøring. Hvordan dette ble utført kan man se i videoen jeg la ut i den forrige posten. Den kjøringen i videoen var med ett par Hakka7 dekk på kjøretøyet. Det er i seg selv imponerende at man har veigrep med friksjonsdekk på is, men igjen det var forskjeller på disse dekkene som nevnt og de for nordiske forhold hadde bedre egenskaper ved brems og sving. De satt ganske enkelt bedre og man følte seg mer trygg. Da jeg gjorde dette med sentraleuropeiske dekk følte jeg meg mindre trygg og følte at jeg var på vei ut av banen da jeg skulle ta 180 graders svingen i enden og måtte redusere farten markant for å få samme grad av kontroll.

Og fikk også lov til å kjøre en liten rallybil med piggdekk. Dette gjorde vi med timeattack hvor vi fikk se hvem som var raskest rundt en liten bane med denne bilen.

Selv syntes jeg den var morsom å kjøre, men for personer som kjører biler med elektroniske systemer til vanlig var det nok en noe annerledes kjøreopplevelse. Har jo selv blitt vant til å kjøre bil uten elektronikk denne vinteren her.
Hvem som raskest rundt banen med bilen kan man gjette, men denne var Norsk og kjørte så hardt at finner og det som var i målområdet måtte løpe unna siden det gikk unna som bare det...

Og vi ble fulgt hele dagen av en ivrig kameramann som tok spontanintervjuer. Så det vil nok dukke opp en film fra dette en dag. Kameramannen kan man se oppe ved bilen på bildet.

Til slutt. En liten video med piggfrie dekk. Tror dette var med sentraleuropeiske piggfrie. Som nevnt før så gjøres dette på bane og ingen skal kjøre slik på vanlige veier ;-)

Er det noe jeg har glemt som jeg kommer på vil jeg ta å få dette oppdatert.

Og til slutt vil jeg takke Nokian for den flotte muligheten og opplevelsen det var å få komme til Finland.

And I would like to thank Nokian for the great oppurtunity and experience it was to be invited and to come to Finland and experience the diversity and difference and learn abouth how a tire is beeing developed and how each tire is unique do to its setup.