Forfatter Jan Husdal
Bil: Skoda Fabia ( 2012 - 2020) - Peugeot 2008 (2020 - ?)
Dekk: Hakka R - Hakka R2 - Hakka R3 - Hakka Green - Hakka Green 2
Sted: Arendal

Kom mai du skjønne grønne

Kom mai du skjønne grønne er vel litt feil, men med nesten sommertemperaturer ute, og "grønne" dekk på bilen er det det lett å ty til det ordspillet.

Og apropos ordspill: What a difference a tyre makes. Det er nesten ikke til å tro. På gamle bilen kjente jeg ikke den store forskjellen da jeg for noen år siden gikk fra Hakka Green 2 til et annet dekkmerke på sommeren eller fra Hakkapeliitta R2 til noe annet om vinteren, men på nybilen var det en voldsom forskjell å gå fra det konkurrerende premium-sommerdekket som fulgte med bilen og over til Hakka Green 2. 

Ikke bare byttet jeg dekk, jeg byttet også dimensjon, fra 195/60R16 på dekkene som fulgte med bilen til 205/55R16 som jeg kjøpte nå. At den ene centimeteren i bredde skulle gjøre så mye forskjell er nesten ikke til å tro. Mye henger hok også sammen med den litt spesielle servostyringen på bilen min. Den er elektrisk og variabel, det vil si at bilen er lett på rattet i lave hastgheter, og tyngre i høyere hastigheter. Dette merkes spesielt på motorveien og rette strekninger, der så godt som null dødgang i rattet fører til at bilen skjener svakt ut til høyre eller venstre bare jeg rører rattet bitte litt. Og rattet blir liggende i dreid posisjon uten å sentrere tilbake av seg selv, slik at den kjører svingen helt av seg selv nesten når jeg slipper rattet (og jeg må selvfølgelig dreie andre veien ved utangen av svingen). Nok om det, i alle fall gjør den ene økte breddecentimeteren at denne oppførselen forsterkes betraktelig. Ja, den var der med med 195/65 også, men med 205/55 er den helt tydelig. På godt og vondt, en glede på svingete landevei, men en lidelse på motorvei. Sporing merker jeg også mer til med 205-dekk enn 195-dekk, men akkurat det er jo en kjent sak at bredere dekk gir mer sporing, så det er ikke Hakka Green 2 sin skyld.

På gamlebilen kjente jeg som sagt ingen forskjell da jeg for noen år siden gikk bort fra Hakka dekk. Og ikke kjente jeg voldsomme forskjeller i dekkdimensjon heller, både 185/60R15 og 185/65R14 var liksom helt det samme. Selv 175/65R14 gjorde ingen forskjell. Både kjørefølelse og styrerespons og sporing kjentes helt likt. Ikke slik med denne bilen.

Konklusjon: Dekk og bil henger nøye sammen. Den samme bilen vil oppføre seg ulikt på vegen med ulike dekkvalg, og især med ulike dekkdimensjoner. Utfordringen er at det ikke er lett å vite på forhånd hva som er best. Man har liksom ikke noe prøve og feile når man først har kjøpt dekk. Det er ikke som i skobutikken og man kan jo ikke be dekkforhandleren om å prøvemontere et sett dekk, kjøre en prøverunde og komme tilbake og be om å få prøve noen andre dekk også. Kjøpt er kjøpt.

Når bilen er typegodkjent med flere dekkdimensjoner er det overraskende at det er så store forskjeller i dekkenes og bilens oppførsel alt etter dekk og dimensjon, så det er noe jeg kommer til å være langt mer oppmerksom på i fremtiden.

Uansett, jeg lever godt med de dekkene jeg nå har, og jeg gleder meg til å prøve ut både gode sider og dårlige sider.