Mens vi venter på NAF...

Nei, det er ikke det at jeg skriver dette mens jeg ligger i grøfta etter årets første frostnatt på sommerdekk og venter på at bergingsbilen skal komme - jeg venter på NAF fordi jeg venter på den store vinterdekktesten 2013.

Ut fra når testen har blitt publisert de seneste årene er det nok fortsatt 1-2 uker for den kommer ut, men mens vi venter kan vi jo forsøke å finne ut hvordan det har gått med mitt sannsynligvis neste dekk, Nokian Hakkapeliitta R2, i den finske dekktesten i Tekniikan Maailma, som er ute allerede. Her testet de dekk i 205/55 R16 med Ford Focus, en bil som jo er kjent for sine generelt gode vinteregenskaper.

Her oppnår nemlig R2 "bare" en 2.plass, såvidt slått av Michelin X-Ice XI3, med 7,6 mot 7,5 poeng. Dekkene oppnår så godt som samme resultat i alle disiplinene, med bare noen ørsmå forskjeller. Nokian er hakket bedre i bremsing på is (7 mot 6 poeng), mens Michelin er hakket bedre i bremsing på tørr asfalt (6 mot 5 poeng), men her snakker vi altså om 10-30cm (!). Michelin har også en bedre opplevd kjørefølelse på både våt og tørr asfalt (8 mot 6 poeng). Michelin er noe mer retningsstabilt (9 mot 7 poeng), mens Nokian er bedre på støy og rullemotstand (10 mot 9 poeng).

Så vet vi det. Michelin X-Ice XI2 var jo faktisk det dekket jeg først vurderte å kjøpe den gangen jeg ble testfører, men fordi de Michelin-dekkene som Vianor hadde på det tidspunktet var to år gamle, så valgte jeg heller et "ferskt" Nokian-dekk, og slik var det at jeg ble testfører. Nå har jeg aldri kjørt Michelin-dekket og har derfor ikke noe sammenligningsgrunnlag, men at det ble Nokian har jeg aldri angret på.

For ordens skyld, her er resultatet for alle de piggfrie dekkene:

7,6 Michelin X-Ice XI3 7,5 Nokian Hakkapeliitta R2 7,2 Bridgestone Blizzak WS 70 7,2 Pirelli Ice Control 7,0 Continental ContiVikingContact 5 6,8 Vredestein Nord Trac 2 6,6 Debica Frigo 2 6,5 Fulda Montero 3

Litt spesielt er det jo at Conti-dekket - som vanligvis pleier å ligge helt i topp - nå har droppet helt til 5.plass.

At Nokian Hakkapeliitta 8 selvfølgelig vant piggdekktesten behøver jeg kanskje ikke nevne? Og godt er også det at dekket nå er godkjent her til lands. Det var det nemlig ikke inntil i dag.

Her er hele lista:

8,6 Nokian Hakkapeliitta 8 8,5 Pirelli Ice Zero 8,2 Continental ContiIce Contact 8,2 Gislaved Nord Frost 100 7,8 Goodyear Ultra Grip Ice Arctic 7,8 Hankook Winter I*Pike RS 7,7 Bridegestone Blizzak Spike-01 7,4 Michelin X-Ice North 3 7,3 BF Goodrich g-Force Stud 6,9 Toyo Observe G3-Ice 6,6 Aurora Winter Route Master 6,3 GT Champiro Ice Pro

Som ved alle dekktester, så må også denne leses nøye før man løper av gårde og kjøper "de beste" dekket. Husk at det er forskjeller mellom dekkene i de ulike disiplinene og man bør derfor legge vekt på det man har mest behov for (det underlaget man kjører mest på, og ikke den ene bratte bakken opp til garasjen hjemme). Dessuten, det beste dekket i testdimensjonen på testbilen er ikke nødvendigvis det beste dekket i din dimensjon på din bil.