Mønstersymmetri og rulleretning

Dette innlegget er et spørsmål som jeg har lurt på en stund og som jeg håper at dekkekspertene på dette forumet kanskje kan svare på og som dreier seg om usymmetriske dekk og rulleretning.

Jeg har alltid foretrukket symmetriske mønster uten rulleretning, for da ser jeg jo at dekkene har akkurat samme egenskaper uansett hvilket hjul de sitter på og jeg kan også fritt bytte hjulene mellom foran/bak og høyre/venstre. Ingen forskjell. Helt opplagt.

Symmetriske mønster med rulleretning 

som i Nokia Hakkapeliita R 

har jeg også sans for, noe som ofte henger sammen med gode vannplaningsegenskaper.

Usymmetriske dekk er jeg ikke helt overbevist om ennå, og jeg skal vise hvorfor. Bildene nedenfor viser et Nokian Hakka Green dekk slik det ser ut forfra på henholdsvis høyre og venstre side av bilen.

Hvis du tenker deg at dekkene kommer rullende mot deg, så er det opplagt at mønstrene ruller motsatt vei av hverandre. Har det virkelig ikke noe å si?

Det kan jo hende det er jeg som misforstår her og at det ikke betyr noe hvilken vei mønsteret ruller i dette tilfellet, og at mønsteret er laget slik det er for nettopp å ivareta dette, og at det er innside/utside egenskapene som er viktigst her, og ikke mønsterretningen.

Jeg bare tenker i mitt stille sinn at når mønstrene ruller motsatt vei av hverandre på våt veg så vil jo vannet presses ut av dekket i ulik retning. På venstre side av bilen (altså dekket til høyre) vil vannet presses svakt nedover på innsiden av dekket, mens det på høyre side av bilen vil det presses svakt oppover på innsiden av dekket.

Som sagt, det kan hende det ikke har noe å si og at det er jeg blander sammen begrepene mønsterretning og rulleretning. Jeg bare spør.