NAFs vinterdekktest 2012

Det er ikke hver dag jeg skriver to innlegg, men i dag bare må jeg det, for nå har NAF kommet med sin test av vinterdekk for sesongen 2012/2013, og jeg som akkurat hadde skrevet ferdig det forrige innlegget mitt da jeg oppdaget det.

And guess what? Nokian vinner både med og uten pigg.

Skjønt, med pigg er det faktisk tre dekk som deler en første plass, nemlig Nokian Hakkapeliitta 7, Goodyear Ultra Grip Ice Arctic og Continental Conti Ice Contact, der Continental er best i bremsing på våt asfalt, mens Nokian er best i rullemotstand og Goodyear er best i retningsstabilitet, så her kommer det an på hvilke egenskaper man vil legge mest vekt på, for sluttsummen er den samme. Uansett er det verdt å legge merke til at Nokian har de subjektivt følt beste kjøreegenskapene.

Om Hakkapeliitta 7 sier NAF at: "Nokian er aller best på is- og snødekte veier. Det gode grepet, stabiliteten og den forutsigbare oppførselen i kritiske situasjoner høster mye ros hos testerne. Dekket gir i tillegg god styrefølelse i unnamanøvrer og gir ingen ubehagelige overraskelser. På våt asfalt bremser dekket dårligere. Dette er ofte et problem for dekkene som er best på is. Det støyer også en del."

I piggfritt-klassen er Nokian Hakkapeliitta R såvidt foran Continental Conti Viking Contact, Goodyear Ultra Grip Ice og Dunlop SP Ice Sport. Her er det så små marginer mellom egenskapene at det er umulig å peke på hvor det ene dekket er bedre enn det andre, men jeg legger merke til at Nokian har dårlig retningsstabilitet.

Her sier NAF om Hakkapeliitta R at : "Nokian sniker seg så vidt foran tre konkurrenter i kampen om å bli det beste piggfrie dekket. På snø og is har dekket godt grep, med sikker kjørefølelse og hjelper deg på rett spor igjen hvis du gjør en feil bak rattet. Men Nokian har dårlig retningsstabilitet på sporet vei og bremser dårlig på våt asfalt. Dekket er stillegående og har lav rullemotstand."

Interessant nok har de også sammenlignet nordiske piggfrie med et europeisk vinterdekk, Nokian WR (D3?), som gjør det nesten jevngodt på snø, noe dårligere på is, men som ellers gjør det bedre, særlig på våt og tørr asfalt.

Jeg gleder meg i all fall til å møte vinteren med mine Nokian Hakkapeliitta R. Kanskje mine erfaringer blir de samme som i testen? Kanskje ikke? Uansett så blir det spennende å rapportere om det jeg opplever på godt og vondt med mine dekk.