Når høstmørket senker seg

Vi går regntunge og mørke kvelder og morgener i møte og da er på sin plass å spørre: Har du husket å sjekke lysene dine? Ikke det? Da er du i godt selskap, samen med minst 10% av bilene som ferdes på veien til daglig.

Jeg kjører jo en del langturer, og ingenting er mer irriterende enn å møte biler uten lys eller med feil på lysene. Er det ingen som gidder å sjekke lysene og skifte pærer nå til dags? For meg, som kjører mesteparten på E18 mellom Kristiansand og Drammen ganske så ofte er det ikke en eneste meter uten gatelys, og da er det kanskje ikke er så nødvendig med godt lys på bilen? Man ser jo vegen, og man ser jo de andre bilene, selv uten lys...ikke vet jeg hvor folk ikke tenker mer på at lys, det er sikkerhet, det.

De siste dagene har jeg telt opp hvor mange biler det er mellom hver bil jeg møter uten lys, dvs. at det mangler ett lys, eller kanskje to, der lysene åpenbart er feil justert, eller der lysbruken er feil (eksempelvis nærlys sammen med tåkelys). I snitt er det feil på hver tiende bil, og det er bare frontlysene.  Baklysene er det litt verre med å se om er feil, siden det ikke lenger er krav om tente baklys sammen med kjørelys foran. Prøv å telle selv, og se om ikke du kommer til samme resultat?

At så mange kjører rundt med slukte pærer er kanskje ikke så rart, egentlig, for selv må jeg faktisk på verksted for å få byttet lyspærerene, fordi de ikke er mulig å få ut uten verktøy...helt sant. Ihvertfall ikke på den ene siden, der står dieselfilteret rett foran pæreholderen, stikk i strid med hvor enkelt det skal være etter instruksjonsboka, som sikkert er laget for en bensinbil. Slik er det kanskje på ande biler også, og da er det ikke rart at mange rett og slett ikke får til å bytte selv.

Pussig nok ser jeg (så godt som) aldri at det er feil på busser og lastebiler, der er stort sett alt i orden. Er det fordi yrkessjåfører er flinkere til å passe på bilen?


Uansett, høsten og vinteren nærmer seg og da er det viktig med lys på bilen, så husk å sjekke, og gjør det i dag!