Noen gode råd nå som det er vinter

Greit nok at vi her inne skal skrive om dekkene våre, og det gjør vi jo også. Vi "lufter" tankene våre på hva vi mener, føler, tenker, syntes osv. om dekkene vi til daglig ruller rundt med. Og vi syntes dekk er utrolig vikitg, noe som er riktig. Men dersom resten av bilen fusker, og ikke fungerer som den skal om vinteren, så betyr heller ike dekkene stort. Jeg ønsker og komme med noen råd.

Hele tiden igjennom vinteren, så hører man at NAF rykker ut til folk som ikke får start på bilene sine. Men ofte er det også andre ting som kondens, tette filtere, tett luftinntak og andre ting som også gjør at noen trenger hjelp. Allikevel er det batteriet som svikter folk flest oftest. Derfor bør alle som har en bil, uansett om den er nye eller gammel, gjør en sjekk på batteriet før vinterkulda slår knock out på mer enn bare biler. Dersom ditt bil batteri eer 6 år eller eldre, så er du langt i fra sikker på at det tåler en skikkelig norsk vinter, med mindre bilen er i daglig bruk.

Jeg har en lang liste jeg benyttet på min tidligere biler, som var av eldre årganger enn hva jeg har nå. Nå kjører jeg en ny bil, følges opp av servicer osv osv. Så nå lar jeg andre gjøre denne jobben for meg. Men allikevel, jeg husker listen, og den har vært god for meg. Så nå kanskje andre kan nyte godt av min liste.

Batteriet:

- Sjekk væskenivå og syreinnhold om du har et batteri hvor du kan gjøre dette. Har du ikke utstyret eller vet hvordan du gjør det, overlat det til fagfolk.
- Kontroller ladespenningen. Ladespenningen på et bilbatteri burde være på 14,4V, minst. Det er dessverre en del dynamoer som gir for lite ladespenning, og da blir batteriet ditt aldri ladet godt nok. Er batteriet ditt svakt, og vinteren er på sitt kaldeste, så vil du trolig oppleve problemer med og starte bilen i løpet av den lange vinteren.
- Vedlikeholdsladning er også greit og gjøre. Du kan kjøpe en hjemmelader billig, og gjøre denne jobben enkelt selv. Er du usikker, eller ikke ønsker og gjøre denne jobben, oppsøk et verksted. Enkelte bensinstasjoner gjør også dette for deg. Uansett hvor ny og fin bil, og hvor stor og god dynamo du har på bilen din, så klarer den aldri lade et svakt batteri til mer en rundt 80% av batteriets kapasitet.
- Har du en bil du kun bruker til småkjøring, så vil batteriet tappes. Sakte men sikkert. Mange benytter, selv på små turer, varmen i setene, varmetråder i bakruten, varmeapparatet på full guffe, lader mobiltelefonen, varme i speiler osv osv osv. Det er utrolig mye strøm som går til starteren på bilen når du starter den, og er kjøreturen kort så klarer ikke dynamoen og lade like mye strøm som det som ble brukt når du startet.

Motorolje:

- En lettflytende olje, gjerne helsyntetisk, som da er flytende helt ned til oljen har en temperatur på minus 30 grader eller lavere, gjør at motoren din starter mye enklere. Selv i spreng kulde.

Frostvæske:

Dette er også viktig at holder til at været er kaldt nok. For hvor mange blå sure grader tåler din frostvæske? Har du for lav blanding i frostvæsken din, så vil den ikke tåle mange minusgradene før kjølevannet fryser. Og du kan kanskje selv tenke deg hvilke følger det får?! Frostvæske har også en egenskap i tillegsstoffer som smører og hindrer korrosjon. Er du usikker på blandingsforholdet for din bil, kontakt et verksted, de kan opplyse deg om det. Lurer du på om det du har på kjøleren din holder for vintern? Ta kontakt med verksted eller en bensinstasjon, de har utstyret til og måle dette for deg.

Dieselfilter:

Har du en eldre bil, som du ikke er veldig nøye på servicer med, så burde du skifte, eller hvertfall drenere, dieselfilteres før hver vintersesong. Dette fordi vann kan samle seg opp i filteret. Dersom dett fryser, så reduseres kapasiteten til filteret, og bilen kan stoppe da den ikke får diesel.

Normalt begynner den dieselen vi fyller her oppe i nord, og skille ut vokskrystaller og bli gromsete når dieselen har en temperatur på minus 22 grader. Det gir deg ingen problemer i seg selv, men om diesel temperaturen går under 30 minus, da vil trolig ting tette seg. Men for at dieselen skal bli så kald, da er du trolig ikke ute heller. Uansett, så er det mindre mulighet til at dette skjer om du bruker bilen din jevnlig. Uansett hvor mange minus det er ute. Bruker du bilen din lite, er muligheten større for problemer med dette.

Har du en moderne bil, IKKE bruk kondensfjerner. Det er så mye fin elektronikk i dagens motorer, at kondensfjerner trolig lager mer krøll enn hva det hjelper.

Gummilister:

Gummilistene i bilen din kan skape problemer. De kan tørke ut, og de kan fryse fast etter en vask. Tørk av listene dine, og smør de med en silikonstift. Det er spesielt viktig etter at du har vasket bilen. Og en det er en enkel måte og hindre at dørene fryser igjen på bilen.

Luftinntak:

Rens og fjern is fra luftinntak melom panser og frontrute. Varmeanlegget blir dårligere dersom du ikke gjør dette. Og til slutt kan det slutte og fungere.

Motorvarmer:

Har du en motorvarmer, og kan bruke den, så bruk den. Det er ganske enkelt fordi dette sparer bilen og batteriet ditt. Og det gjør det mer behagelig og komme ut i bilen. Sett på et tidsur, og la den starte ca 3 timer før du skal på jobb eller ut og kjøre.

Dette er mine råd, og en liste jeg alltid har fulgt på mine gamle biler. Jeg har aldri oplevd problemer grunnet kulde etter jeg begynte og gjøre dette. Før jeg gjorde det er en helt annen sak. Og husk, riktige og gode dekk er noe av det viktigste når du skal kjøre.