Ny blogger med gammel redskap...

Oiiiiiii, oooi, ooiioooi.....dette var sååååpeglatt!!

Sånn var opplevelsen helt i starten på NAF sin glattkjøringsbane på Hof den tolvte oktober. Som NAF medlem så var jeg innbudt til såkalt "åpen dag". NAF Nordre Vestfold sine frivillige stilte alle mannsterke og etter bitte litt historie/teori så var kjøringa igang.

Banen er delt i tre "øvelser". Bane 1 = Test av bremsestrekning. Bane 2 = Unnamanøver eller "elg-prøve". Bane 3 = Unnamanøver i sving med møtende trafikk.

Siden det var litt så ulikt med hvor folk ville så kjørte jeg der hvor det var få eller ingen andre. Det var instruktører på plass som forklarte og ga gode råd, men jeg fikk fort bestemme alt på egenhånd.

Vet ikke hvor mange runder det ble til slutt, men jeg brukte en kvart tank ihvertfall. Vel anvendte kroner som fortellingen under vitner om...

Redskapen idag var en helt tom VW T4 kassebil med framhjulstrekk. Dette er arbeidsbilen som denne uka ble skodd med piggfritt fra NOKIAN. Hakkapeliitta CR Van i dimensjon 195/70/15 og med 42 psi trykk. Dekkene er produsert 03/11, men knapt brukt og riktig lagret.

Hva ble erfaringene?

Jo, aller først en opplevelse som om dekkene "våknet" etter litt mishandling. Etter mange runder i Bane 1 så fant dekkene ekstra grep og bilen stoppet raskere. Fremgangsmåten var konsekvent i starten etter råd fra instruktørene. Bremsen i bunn og la det stå til. Skal ikke spekulere, men kanskje kjøringen på bar vei hadde lagt en hinne på gummien som ble borte. Ikke vet jeg. Etter å ha ekspremintert med å øke hastigheten, (maks 60), så prøvde jeg ulike bremseteknikker etter innfallsmetoden. Pumpeteknikk ga ikke synlig forbedring, strekningen ble uansett foruroliggende lang. Det må også anføres at jeg er "lykkelig velsignet" med bil bil som har en rein mekanisk opplevelse. Hverken ABS eller ESP på plass, så dette er virkelig "ol'-school"! Allikevel gikk det bedre med tiden. Tuller ikke, men det var til slutt nesten som et belegg forsvant og bremse-evnen økte betydelig etter 10-15 runder. Merkelige greier.

Det andre som slo meg var en slående stor forskjell på styrerespons og bremse-evne. I Bane 2 skulle elgen unngås og etter litt fomling så kunne jeg holde 60 og styre unna uten for store "tilbud". Altså jevn fart og lite styreinput.

Virkelig imponerende og instruktørene bøyde seg derfor ned og studerte gummien på vogna ekstra nøye. Vanskelighetene ble ganske annerledes når jeg startet med å kombinere opppremsing/unnamanøver/oppbremsing.

Følsomheten rundt pedaltrykket var veeeldig stor. Resultatene ble best med egentlig kjempelite pedaltrykk. Forsiktig pedal og små, rolige rattutslag, og "såpeboksen" smatt igjennom banen uten drama av noen art. Seriøst. Så ikke en eneste ny bil som fikset det bedre. Maksfarten var jo lik for alle. Bilene med alskens moderne kjøreassistanse kjørte ikke smalere enn mitt antikvariske nyttekjøretøy. Hmmmm, vi sier det var de moderne dekkene. Det skyldtes ikke meg ihvertfall.

Tredje overraskelse kom i Bane 3. Lyktes å komme igjennom i 58 km/t på radaren uten å treffe noe kun en eneste gang. Altså, opp imot maks hastighet hadde jeg egentlig ikke en sjans i verden. De gangene hvor jeg lyktes best hadde jeg ekstremt forsiktige rattutslag. Små utslag og ro til å la dekkene hente frem grep på egenhånd ble resepten. Kjørte runde etter runde, men dette var og ble en kjempeutfordring Unnamanøver i sving var skikkelig vanskelig. Må innrømme at her trenger jeg mye mere øvelse! Dette mestret jeg ikke.

Om jeg skal reflektere litt generelt rundt denne flotte dagen, så er det enkelte ting som trer klart frem. Det tar tid å bli trygg. Det tar tid å bevege seg uten-/innenfor grensene. Det tar tid å koordinere input små nok til å lykkes. Tid, tid og atter tid!

En ting er at "øvelse gjør mester". En annen er vanskelighetene med å tilpasse farten godt nok, Paradokset er vi som motoriserte trafikanter ikke øver. Ihvertfall ikke ofte nok. Det blir heller til at vi "øver" på traffikert vei, med ekstremt høye skadeutbetalinger fra forsikringselskapene når vinteren slår til som resultat.

Dette skulle kanskje vært obligatorisk.....?

Jeg spurte om det fantes andre anledninger til å komme tilbake. (Har 25 min kjørevei...). Svaret var at neste arrangement, utenom kjøreskolenes dagleie, var for utvalgte NAF medlemmer i desember. 800 medlemmer som er 65+ og som kommer fra Borre, skal inviteres for å friske opp ferdighetene sine.

Det spørs om ikke det kommer en raring med grått løskjegg og hatt da......