Og stillheten senker seg...

Da har endelig jeg også fått påmontert mine nye Nokian Hakkapeliitta R (205/55-16), til fordel for Michelin X-ice north (pigg) som har stått på bilen de siste tre årene. Dette er første gang jeg har piggfrie dekk på min nye bil, og jeg må si jeg er veldig spent på hvordan resultatet blir! Bakhjulstrekk er ikke kjent som det mest vintervennlige, likevel har jeg ikke hatt problemer en eneste gang de siste tre vintrene. Hvorvidt dette skyldes dekkene eller andre forhold skal jeg ikke synse noe om enda da jeg kun har fått kjørt dem i vått og mildt vær, men jeg gleder meg veldig til å finne ut av det. Og tidligere erfaringer med piggfrie dekk sier meg at dette ikke er noe å bekymre seg for.

Etter en del mil på E6 mellom Oslo og Gardermoen, og diverse småveier i Lørenskog, Nannestad og Oslo siste uken, har jeg i alle fall fått gjort meg opp et inntrykk av dekkenes oppførsel på våt asfalt, og under relativt milde forhold (3-8 grader). Det første man merker etter 3 vintre med piggdekk, og sommer med noe bredere dekk (225/45-17), er stillheten som disse dekkene skaper i bilen. Legg til noe bedre avdemping og bedre retningsstabilitet kontra sommerdekkene, og man kan nesten merke pulsen synke der man sitter bak rattet. Så kommer jeg til strekningen mellom Gardermoen og Nannestad, hvor rundkjøringene kommer som perler på en snor, og dekkene avslører hvorfor EU har gitt dem karakter F, for grep på våt vei. Jeg ser at andre har påpekt det, og det kom forsåvidt ikke som noen overraskelse heller, men styreresponsen er litt upresis, og måten bilen på en måte begynner å "svømme" sidelengs ved aktiv bruk av rattet innbyr ikke til aktiv svingkjøring under slike forhold.

Det blir aldri dramatisk, og jeg velger å se på dette som en høflig påminnelse fra dekkene om at dette ikke er sesongen for å jakte G-krefter i svingene. Når man skal velge vinterdekk kan man ikke få i pose og sekk, og jeg er sikker på at når vinteren slår inn med full kraft vil jeg være sjeleglad for de egenskapene som Nokian har prioritert i disse dekkene. Det kritiske om vinteren er etter min mening fremkommelighet, bremseegenskaper og stabilitet på veien, og jeg føler meg trygg på at jeg ikke har noe å frykte. Den store lakmustesten kommer før jul, da blir det biltur fra Oslo på E6 opp til Dombås, E136 ned Romsdalen, inn og ut noen fjorder, over Ørskogfjellet og ut til Ålesund i havgapet. Denne strekningen byr normalt på alle tenkelige og utenkelige forhold og kan sette både dekk og sjåfør på prøve. Jeg gleder meg!