Rapport fra fjellet

10. januar 2013: Nå har jeg tatt kvelden oppe på hytta, 1040 moh. Kjørte opp med Raven og et tilhengerlass fra Oslo i dag tidlig. Et par innerdører og noen nye køyesenger på hengeren; ikke særlig tungt denne gangen, mn du kjenner likevel at du har noe på slep. Ingen problemer med å kjøre denne bilen med tilhenger. Skjønt Toyota-clutchen er ikke særlig glad for å ha dette slepet å drasse på til stadighet.

Bar asfalt fra Oslo via Drammen til Kongsberg . vått og tørt om hverandre på samme måte som været har vært de par siste dagene. Normalt dekktrykk, jeg merket verken "svømmende bevegelser" eller andre uhumskheter med disse nye Hakka R- dekkene. De ruller lett og støyer lite. Glad jeg ikke knitrer rundt på piggdekk. For meg blir det helt feil med piggdekk på bar asfalt. Men det skyldes kanskje at jeg sliter med astma som ikke blir mindre slitsom når  asfaltstøvet virvler i lufta. Dessuten hadde jeg tidligere problemer med hjulsporene etter piggdekkene. Men det har vært en ny opplevelse: Å få bilen opp av dype hjulspor har Nokian-dekkene ingen vanskeligheter med. Det hadde de forrige dekkene mine nemlig. Hakka-dekkene er veldig lystringsvillige og retningsstabile.

Denne stabiliteten er enda viktigere når du kjører oppover Numedalen på fv. 40. Fra Kongsberg til Uvdal møter du alle fire årstider på veibanen på en og samme tid. Opp til Lampeland ganske bart, men med en del issvuller man kan skli rundt på. For ikke å snakke om der veien videre går langs Lågen og frostrøyken gjør veibanen skikkelig sleip og glatt. Der viser mine piggfrie dekk kvalitet både hva  sporsikkerhet og gripeevne angår. Jeg tror ikke piggdekk hadde gjort det særlig mye bedre. Det har ikke vært mye slinger i valsen selv om jeg har en henger bak som gjerne skulle tatt seg en tur ut i verden på egen hånd. Men Raven holder den på plass, ikke minst takket være dekkene - på bilen altså. Nei, sier Raven, følg rett etter meg, lille venn, ikke prøv deg på noen svipptur ut i grøfta!

Veien fra Veggli og nordover et stykke kan være en sann prøvelse fo rmange, særlig for dem som  ikke er glad i kombinert sving- og bakke-kjøring! Merkelig nok, vil kanskje noen si, er det lettere å snurre rundt i svingene på vei oppover enn nedover bakkene. Her kjører jeg sjelden på fredagskvelden, for da har du - bak eller foran deg, alt ettersom - både ukependlerne som skal hjem fra byen fortest mulig, hyttefolket som skal opp på hytta fortest mulig og rånerne fra Rødberg som skal ned til byen på fest fortest mulig. En gammel gubbe som jeg blir faktisk stum av forbauselse at det går så bra som det gjør på denne biten av fv. 40.... Men i dag ingen vansker for Raven, henger'n og meg, altså. Gode dekk, ja, men så var det da også  - surprise,surprise - godt strødd - mot 'normalt!

Så får jeg skrive om kjøringen på vintervaskebrettveiene i  øvre Uvdal i morra. God natt!