Riktig lufttrykk i dekket, viktig?

Det er sikkert veldig mange der ute som ikke er helt sikre på hva man skal ha i dekk trykk i sine dekk. Og som kanskje ikke tar så tungt på det så lenge bilen er omtrent som normalt.

Jeg tør derimot og si at det er veldig viktig hvor mye eller lite luft man har i dekkene sine. Det er mange grunner til det, men det har med hvordan dekket oppfører seg, med andre ord trafikk sikkerhet. Det har også med hvordan dekket slites, også dette er trafikk sikkerhet om du spør meg. Jeg ser det har vært skrevet litt om dette i media i det siste, og jeg kan vel si meg enig i det som kommer frem der.

Det siste som er kommet frem nå, er at mange anbefaler og ha ca 10% mer luft i dekkene enn hva produsentene av bilene anbefaler. Velg og merke om du har nordiske vinterdekk, noe jeg vil tro at de aller aller fleste av oss med litt omgang i toppen har. Og dette er uavhengig av om man har pigger i dekkene eller har pigg frie dekk. Det er forskjeller i fra bil til bil på hva man er anbefalt av produsenten og ha av luft i dekkene. Man finner det forskjellige steder også. Noen har klistret noen merker i tank lokket, noen på innsiden av fører døren, og noen i instruksjons manualen til bilen. Uansett, finn ut hvor du har disse opplysningene, og gjør deg kjent med de. Og det er nesten alltid oppgitt trykk med full last, og med noe man kaller for normal last. Jeg fyller alltid luft i dekkene tilsvarende full last. Hvorfor gjør jeg det? Det har noe med at jeg har ofte en godt lastet bil. Enten det er i forbindelse med jobb, eller om det er privat. Det er også slik at vi i Norge har så mye forskjellige kjøreforhold i løpet av en kjøretur. Dessverre er det ikke slik at standaren på veien er lik om man er på motorveien eller kjører på en småvei langt ute på landet.

Jeg har alltid vært opptatt av dekk og felg. I en periode kanskje mer dekk enn felg, men jeg har skjønt hvor viktig gode dekk er. Slik dekkene de nordiske vinterdekkene er, så er de laget med skuldre som er skarpe, de har en myk gummi og lamellene i dekket for og gi godt grep på snø og is, de er det mange av, veldig mange. Vinterdekkene i Norge blir også stadig bredere og bredere. Dette gjelder forsåvidt ikke bare vinterdekk, men det er nå det vi snakker om her i dette tilfellet. Og det er jo unektelig slik at har man en stor gripeflate, har man også et godt grep, hvertfall veldig ofte. Og da ved og øke lufttrykket, så får man også et best mulig grep mot underlaget. Vel og merke om man ikke fyller i vesentlig for mye. Slik jeg opplever det, som har forsøkt disse anbefalingene de siste dagene, er at jeg får en bedre stabilitet i dekket. Jeg får også bedre grep på det føret som er nå, hvor det ikke er så mye snø på veiene men ofte vått. Det gjenstår og se hvordan dette blir når det blir mer is og mer snø på veiene, men jeg tør og påstå at det ikke vil gå ut over egenskapene på slikt føre.

Uansett om du er enig med meg i dette eller ikke, så må du huske at når du skal sjekke luften i dekket ditt, gjør det med kalde dekk. For vi alle vet vel hvordan luft fungerer på varme og kulde?