Skodd for vinteren!

Endelig fikk jeg de nye dekkene montert. Det har tatt sin tid, men verken Nokian eller Vianor i Kongsvinger skal få skylda for det. Jeg har hatt en usedvanlig travel uke, og klarte å glemme en avtale oppi det hele. Men nå er dekkene på bilen. Fire splitter nye Hakkapelliitta R piggfrie vinterdekk i dimensjon 205/50 R17 får min Audi TT til å framstå som en annen bil. Det er merkbar forskjell fra mine tidligere billigdekk, som foruten å være budsjettdekk også var gamle, slitte og harde. De skal nå gjøre tjeneste som "herjedekk" for en av de ansatte på Vianor, som driver med rally og aller høfligst spurte om å få overta dem, fremfor at de gikk til resirkulering. Skulle bare mangle! For øvrig takk til Vianor for kjempeservice og fleksibel overbærenhet da jeg uteble fra avtalen.Piggdekk er nok førstevalget for de fleste i Kongsvinger-regionen. Jeg valgte imidlertid å gå for piggfrie dekk denne gangen også. Det gjorde jeg mest av miljøhensyn. Egentlig er jeg overbevist om at piggdekk er bedre i ekstreme situasjoner på glatt vinterføre, men jeg har med årene lært meg å tilpasse fart og kjørestil til værforholdene. Etter å ha kjørt bil i 35 år har jeg opplevd det meste, også ulykker. Jeg tar ikke lenger noen sjanser, men legger heller inn fem minutter ekstra. Det bekymrer meg rett som det er å observere unge sjåførers overmot i trafikken. Enkelte ganger tenker jeg at "han der kan umulig ha forstått hvlke naturkrefter han utfordrer". Når man har sittet i en bil som plutselig mister grepet og forlater veien, glemmer man aldri den følelsen.

Med nye dekk sitter Audien som klistret til asfalten. Det er en herlig følelse før vinteren! Det er litt som å ha vært hos tannlegen og fått full overhaling: "Nå er det gjort, og dette er i orden minst en vinter og to". Samboeren min har kjørt en testrunde, og mente at de nye dekkene var som å kjøre på sjokoladepudding. Ny, myk gummi gjør underverker.

Ingen snø eller frost i Glåmdalsdistriktet ennå. Men jeg er forholdsvis overbevist om at det kommer i rikt monn. Inntil videre lister jeg meg stille rundt på "gummisåler".