Slitte sommerdekk i disse tider.........

Begge mine to biler er for tiden skodd med Nokian Hakka Z sommerdekk. Dekkdimensjon er henholdsvis 245/45-R17 og 235/45-R17 så forskjellen er forholdsvis liten. MEN, forskjellen i gjenværende mønsterdybde er IKKE liten. På høstregnvåt og kald asfalt er det min helt bestemte oppfatning og erfaring at de mest slitte dekkene med mønsterdybde mellom 2 og 3mm har tildels betydlig dårligere veigrep enn dekkene med ca. 5 mm. Min "testbane" (hmmmmmm) for dette er en stor rundkjøring med lite trafikk og helt subjektivt vil jeg påstå at sikkerhetsmarginene er merkbart større med de beste (=minst slitte) dekkene. Dette merkes tydelig når alle relevante elektroniske hjelpemidler er slått av. Jeg har ved et par anledninger fått merkbar overstyring med "gameldekkene" - god underholdning når man er alene på veien, men ikke like mye stas når veitrafikklovens §3 skal etterleves...... :-) . Noe av forskjellen kan selvsagt tilskrives bilene dekkene sitter på, men jeg velger å anta at mønsterdybden er den største bidragsyteren.

Så til dere som kjører rundt på "så vidt lovlige" sommerdekk  - kjør vakkert og tenk på at veigrepet til dekkene dine ikke er som det engang var. Dersom valget står mellom å fortsatt tøffe rundt på "oppbrukte" sommerdekk eller legge på gode vinterdekk vil jeg driste meg til å påstå at sistnevnte er den beste løsningen - med unntak av piggdekk

før

 disse kan benyttes i henhold til kjøretøyforskriftene (eller hvor enn nå bruken av piggdekk er hjemlet :-)