Vinterdekk vedlikeholdes stort sett på samme måte som sommerdekk, men det er likevel verdt å ta en kikk på noen av spesialegenskapene til vinterdekkene, bare for friske opp hukommelsen.
Nå kan det være greit å gå ut i garasjen og sjekke om vinterdekkene er i god stand. Det er ofte slik at vi først husker at vi trenger nye piggdekk eller piggfrie vinterdekk når den første snøen kommer, og da er det litt sent. Ved å kjøpe dekk om høsten – i god tid før vinteren er her – unngår du å stå i kø, og du kan være sikker på at du finner riktig type dekk til bilen din.
Grepet sikres av en tilstrekkelig mønsterdybde og av pigger
Du kan sjekke om Nokian-vinterdekkene dine har for stor slitasje ved å se på rekken med tall på dekkets overflate: Slitasjen for farlig stor hvis tallet 4 er synlig, for dette betyr at mønsterdybden er fire millimeter. Dette er en kritisk terskel. Hvis mønsterdybden er mindre enn dette, vil selv dekk av høyeste kvalitet ha alvorlig svekkede egenskaper. Lamellene vil på dette stadiet ikke lenger fungere, og dekket klarer ikke å drenere nok slaps ut via mønsteret. Så husk å sjekke mønsterdybden.
Hvis du kjører med piggdekk, er det også lurt å sjekke tilstanden til piggene. Selv ikke i Norge er vintrene alltid hvite – dekkene vil ofte kjøre på asfalt, og det kan føre til at piggene slites mer enn gummien rundt i mønsterblokken, eller de kan til og med løsne og falle ut. Slitte eller manglende pigger reduserer dekkets isgrep, og det kan føre til ekle overraskelser og tap av kontroll på isdekke i skyggelagte områder når vinteren er på det kaldeste.
Drivdekk slites dobbelt så raskt som frittrullende dekk. Det er smart å utligne slitasjeforskjellen ved å skifte plasseringen av front- og bakdekkene ca. hver 8000. kilometer. Hvis det er mer enn to millimeter forskjell i slitasjen mellom front- og bakdekk, kan dette utgjøre en sikkerhetsrisiko. Hvis for eksempel mønsterdybden på frontdekket er 8 millimeter og de frittrullende dekkene har 5 millimeter, vil bilens bakparti har svakere grep enn frontpartiet. Hvis du har fart inn i en sving, kan bilens bakparti miste sidegrepet og begynne å overstyre.
Litt overtrykk er bra om vinteren
Det er smart å sjekke lufttrykket oftere om vinteren enn om sommeren. I Norge kan dekkene utsettes for temperatursvingninger på opptil 40 °C når du kjører ut av en varm garasje og ut i temperaturer ned mot -30 °C. Lufttrykket reduseres med rundt 0,1 bar for hvert 10-graders temperaturfall, så husk å holde et øye med temperaturen og trykkvariasjonene. Et overtrykk på 0,2 bar passer for vinterdekk – det gir en fast kjørerespons og sparer drivstoff på grunn av en lavere rullemotstand.
Riktig lufttrykk er også gunstig for kjørekomforten. Vi får noen ganger spørsmål om hvorfor dekkene gjør merkelige "sprett" og "hopp" når bilen akkurat har startet kjøring ved svært lave temperaturer. Årsaken til dette er at når gradestokken synker, blir lufttrykket så lavt at også dekket blir svært kaldt eller til og med frosset. Dette gir en sammenpressing som først forsvinner når dekket varmes opp. Litt overtrykk hindrer sammenpress og holder vinterdekket i riktig form.
Oppbevar dekkene på riktig måte
Reglene for oppbevaring av vinterdekk er enkle: varmt (men ikke for varmt), avskjermet og med egnet beskyttelse. Feil oppbevaringsforhold kan gjøre et dekk ubrukelig. Vi blir noen ganger spurt hvorfor vinterdekkene har fått sprekker under oppbevaring. I et tilfelle viste det seg at dekkene var blitt oppbevart oppå en varmtvannstank. For høy temperatur er ikke bra for dekkene – de bør oppbevares ved 10–15 °C.
Sollys gjør at gummiblandingen eldes, og når gummien tørker ut, dukker det opp fine sprekker på dekkets overflate. Dette får dekket til å se dårlig ut, og det fører også til at andre deler av dekket ødelegges.
Det er smart å holde dekkene unna løsemidler og andre kjemikalier. På gulvet i garasjen kan dekkene komme i kontakt med olje, og denne kan gjøre gummien myk og ødelegge dekket. Unngå å stable saker og ting oppå dekkene, det er ikke bra at de utsettes for kontinuerlig trykk over tid. Vi har fått spørsmål om hvilket trykk dekkene skal ha under oppbevaring. Det normale brukstrykket er bra, siden dette opprettholder dekkets form.
Så har du tilgang til et avskjermet sted uten direkte sollys, vil vinterdekkene dine trygt og godt kunne oppbevares der.