Valg av vinterdekk: Du kan kanskje spare penger i dekkbutikken, men det kan koste deg dyrt på veien

Mange bileiere planlegger kjøp av nye vinterdekk nå når nattetemperaturen synker, mens sjåfører med ferskt førerkort er ute etter sine første piggdekk eller piggfri vinterdekk. Viktigheten av høykvalitets vinterdekk lar seg knapt overdrive for oss som bor i de nordiske landene der vinterforholdene kan være krevende.

Kvalitetsdekk gir deg trygghet og ro

I Finland er tap av styring den vanligste årsaken til ulykker på vinterføre. I dekkbutikken kan det være prislappen som føles viktigst, men det lønner seg å investere mer i trygghet ved å kjøpe kvalitetsdekk som er utviklet for nordiske forhold. Dette vil gi deg større sjanse til å holde styring på bilen hvis du møter problemer på veien – det kan til og med utgjøre hele forskjellen.

Det er nok av argumenter til fordel for kvalitetsprodukter – og det viktigste er: sikkerhet. Ved første øyekast kan et billig dekk se akkurat likt ut som et dekk fra en kvalitetsprodusent, men forskjellen befinner seg inne i strukturen og i gummiblandingen, og den jevne forbruker vil kanskje ikke kunne skille dem fra hverandre når de står foran en hel hylle med dekk i butikken.

Produkter av billigere merker som er ment for vinterbruk, kan fungere fint ved temperaturer over null og litt under, men den norske vinteren kan fort gi temperaturer ned mot -20 °C eller til og med -30 °C. Og under disse forholdene mister det billige dekket grepet: Dekket holder deg ikke lenger trygg – det vil utgjøre en risiko.

Forbrukeren står overfor den samme risikoen ved valg av et piggfritt kvalitetsvinterdekk som er utviklet kun for sentraleuropeiske forhold. Det kan godt være at dekkene er helt i orden: de er bare ikke beregnet for bruk under de temperaturene og forholdene som vinterdekk som er utviklet for det nordiske klimaet. Det er som å gå ut midt på vinteren med joggesko når du strengt tatt burde hatt ullsokker og kraftige vinterstøvler på.

Forstå betydningen av ulike grepsegenskaper

Kvalitetsdekk har også bedre våtgrep og sidegrep enn billige dekk. Dette kan være det som gjør om du holder deg på veien eller havner i grøfta. Vinterdekkenes langsgående grep kan gi sjåføren en falsk trygghetsfølelse, siden bilen akselererer fint og stopper kontrollert ved bremsing på rett vei. Sjåføren kan dermed komme til å holde høyere fart inn i en sving enn tilrådelig, og hvis sidegrepet ikke er godt nok, kan det fort føre til tap av kontroll og ulykker.

Våtgrep er ikke den viktigste egenskapen til vinterdekket, men det skal ikke ignoreres. Når temperaturen svinger rundt frysepunktet, kan veiene ha et dekke som består av myk, vannrik is. Det er lett å avvise dette og tenke at slike forhold bare oppstår et par ganger hver vinter. Det kan godt være tilfellet, men en kollisjon hver vinter ønsker du sikkert ikke? Vi bruker alltid setebelte, selv om ulykker inntreffer uhyre sjelden.

Det er viktig å huske at et dekk alltid et kompromiss, og det er viktig å foreta et valg og gjøre prioriteringer. Nokian Tyres' prioriterer alltid sikkerheten høyest, tett fulgt av miljøvennlighet og kjørekomfort. Vi garanterer at vinterdekkene våre passer for nordiske forhold ved å teste dem ved White Hell-testsenteret i Ivalo nord i Finland i perioden fra november til mai: Dekkene utsettes for temperatursvingninger på opptil 40 °C, og de testes under alle forhold som den nordiske vinteren kan by på.

Og til slutt et par ord om kundeservice. I dag finnes det et stort utvalg av dekk fra små produsenter på Internett, og det kan være mulig å få tak i slike dekk til en relativ lav pris. Men utgiftene kan fort hope seg opp hvis du får trøbbel på veien. Hvis et dekk går i stykker, kan det være vanskeligere å komme i kontakt med kundeservice og skaffe et erstatningsdekk hvis produsenten ikke har forhandlere i Norge.

Kvalitetsdekk finner du hos alle gode dekkforhandlere, og det er enklere å komme i kontakt med produsenten. Undersøk gjerne selv om det finnes noen mindre produsenter som tilbyr en døgnkontinuerlig veitjeneste tilsvarende den som tilbys gjennom Hakka-garantien, eller som garanterer kostnadsfritt dekkbytte hvis dekket svikter under normale bruksforhold. Jeg tør vedde på at du ikke finner noen.