Varme dager og ingen antydning til nattefrost

Denne siste uken kan vel oppsumeres ganske enkelt som varm med godt over 10 grader ute. Solen har tinet opp is og snø som har ligget synlig. I skyggesider og slikt kan det fortsatt være nattefrost, men ellers er veiene bare. Fremover er det heller ikke meldt noe vintervær heller.

Terrengsykkelen som ellers har hatt sine piggdekk på har fått sommerdekka på igjen. Bilen derimot utsetter jeg det og ser det hele ann. Har tenkt meg til fjells muligens. Sykkelen har ikke hatt Nokian på seg, men hadde helt sikkert hatt det vis jeg hadde sett det eller kjøpt dem denne sesongen. Selv på en sykkel så merker man forskjell fra det man kan kalle sommerdekk til piggdekk for vinterbruk. Piggdekk sitter godt på is og man sklir ikke fullt så lett som ville gjort uten og har prøvd meg på terrengsykkel på is (endte i knall og fall).
Dekk er jo en vitenskap og riktig gummiblanding er med på å bidra til bedre feste og kontroll. Og det kan jeg stadfeste at er korrekt på både sykkel og bil. Det var faktisk på sykler jeg hadde mine første erfaringer om hvor viktig gode dekk er selv på noe så enkelt som det. Selv kjører jeg da ikke bare på terrengsykler på fritiden, men begir meg også ut på asfalten med smale sliksdekk som har knapt ett kronestykke med kontakt med asfalten. Det man må skjønne at dekk ikke bare er dekk. Det er noe langt mer enn det, det er en vitenskap.

Det er ikke store flata som holder en fast til asfalten og det er utrolig at man i det hele tatt henger fast. Men fast sitter vi, men hvor godt avhenger av dekkenes gummiblanding og mønster som sitter på kjøretøyet. Alder på dekk spiller også en stor rolle. Eldre dekk hardner og får dårligere egenskaper enn dekk av nyere dato. Selv om mønsteret kan se bra er ikke nødvendigvis ett dekk bra. Har man dårlige dekk så vil man få problemer når uforutsette hendelser oppstår. Dekk høres kanskje ut som en dyr innvestering, men det er igjen en investering i sikkerhet for seg og andre ute i trafikken.