Vinterdekk - High Tech magi?

Når jeg ble plukket ut av Nokian til og være testfører for deres dekk ble jeg ikke minst glad. Dette er en unik mulighet for meg til og bruke det fremste av teknologi dyttet inn i dekk som er på markedet pr i dag. Det gir meg også en unik mulighet til og gi videre min mening, og mine synspunkt på hvordan disse dekkene er for den vanlige mann i gata. Jeg har hele tiden vært klar over at dekk ikke bare er gummi på en felg, som også "kobler" bilen sammen med underlaget man kjører på. Men jeg har aldri vært klar over hva det faktisk har vært jeg har kjørt rundt med. Klart har jeg hatt mine meninger om "dritt" dekk og bedre dekk jeg har hatt. Men ikke noe mer ut over det, så jeg tenkte at når jeg nå var plukket ut til dette, så var jeg skyldig Nokian og sette meg godt inn i hva dette faktisk er for noe.

Ingen tilfeldighet

At det er noen tilfeldighet hvordan de dekkene man har på bilen oppfører seg, det har jeg skjønt at det ikke er. Hvor mye arbeid som ligger bak de dekkene man kan kjøpe, det vet jeg, men hvor mye aner jeg ikke. Men uansett om det er vinterdekk eller sommerdekk man skal ha på bilen, så mener jeg at man ikke under noen omstendighet kan være ukritisk til hva man setter på bilen av dekk. Jeg er av den mening at dekkene er noe av det man ikke skal gamble med. Et dårlig dekk, og et godt dekk kan være forskjell på liv og død. Og ikke noe man skal spare penger på.  Såvidt jeg har skjønt finnes det i all hovedsak 3 grupper med vinterdekk. Det finnes nordiske piggfrie, piggdekk og det finnes kontinentale piggfrie dekk. Og det er absolutt ingen tilfeldighet hvordan disse fungerer og virker har jeg skjønt. For oss i Norge som vil ha "vanlige" piggfrie, så er det nordiske piggfrie vi kjøper.

Hva man skal velge

Hvilken type dekk nettopp du skal velge er veldig vanskelig og gi noe fasit svar på har jeg funnet ut av. Alle dekk har forskjellige måter de oppfører seg på ut i fra underlaget det kjøres på. Vinteren på Østlandet er en helt annen enn vinteren man har helt i nord i Norge. Derfor er det ikke dermed sagt at de som bor i f.eks. Tana skal ha, eller burde ha, samme dekk som de som bor i f.eks. Oslo eller Kristiansand. Slik jeg har skjønt det ut i fra hva jeg har lest meg opp på de siste dagene, så er det en del individuelle forskjeller de forskjellige merkene i mellom også. Strengt talt hadde jeg ikke trengt og lese mye for og skjønne nettopp det, for det har jeg faktisk opplevd selv også. Men det jeg har skjønt på og lese meg opp, er at disse individuelle forskjellene kommer som følge av en del kompromisser dekkprodusentene gjør når man utvikler en ny type dekk. En del av disse kompromissene går veldig på hvordan egenskaper produsenten ser på som viktig. Det er ikke slik at man kan få et dekk som har et godt grep på høst våt asfalt med 5 grader i asfalten, som et godt grep på is med et to sifferet antall minusgrader ute. Så hva skal du velge? Er du like forvirret som det jeg var når jeg forsøkte og finne ut av denne jungelen, så er du fryktelig usikker på dette punktet. Og som nevnt, det finnes ingen fasit. Men velg rett og slett det dekket som passer best ut i fra forholdene der du bor, og der du ferdes mest. Og ikke spar på kronene i lommeboka når du kjøper dekk. Jeg tør påstå det kan være og gamble med livet og helsen din.

Utvikling

Utviklingen av dekk har gått enormt raskt de siste 10 til 20 årene. Vinterdekkene jeg hadde på bilen min når jeg fikk førerkortet i en alder av 18-år, er en helt annen verden enn det som jeg har stående på min kjære A4 pr i dag. Riktig nok er bilen vesentlig bedre, har mer utstyr og slike ting også, men selv om de dekkene jeg har nå er slitt så er det forskjell. Og hvordan det blir når jeg får på nye Nokian dekk, det gleder jeg meg til og finne ut av.  Men at det er forskjell på 3 år gamle dekk som jeg har nå, og helt nye som nå kommer, det er det ingenting og lure på. Ja, alle dekkene ser like ut. De er sorte, de er runde og de er laget av gummi. sånn har det alltid vært. Men det er visstnok i gummi blandingen den store forskjellen på før og nå ligger. Også der forskjellen produsentene imellom også ligger. Gummiblandingen spiller nå en vesentlig større rolle enn hva den gjorde tidligere. For noen år siden var det gjerne slik at man sa at piggene i dekk stod for minst halvparten av grepet man hadde på vinteren. På blank is, noe man ikke har så veldig ofte her på Østlandet, så har fortsatt pigger en viktig rolle på grepet. Men ikke på langt nær en så viktig og stor rolle som det var tidligere. Gummiblandingen i dekket har blitt bedre, og har også fått en større rolle i hvordan grepet er, og hvordan dekket oppfører seg. Noen prosenter på hvor mye hver del har og si aner jeg ikke, så litt vanskelig og gi noen estimat på det. Men lameller, mønster, gummiblanding og konstruksjonen på dekket har fått en større grad av egenskapen til dekket enn hva det hadde før.

Gummiblanding

Gummiblanding er vel det aller viktigste på et dekk. Men det er helt umulig og se på et dekk hvordan gummiblanding dekket faktisk består av. Men om man ser på dekkene i premium kategorien så er det i all hovedsak hvertfall fire komponenter som går igjen. Selve gummien naturligvis. Den består som regel av en god blanding av naturgummi og syntetisk gummi så vidt jeg har skjønt. Diverse oljer går naturligvis inn i dekket, og silica. Det brukes også et stoff for og vulkanisere gummien, og til det benyttes det svovel. Men for og lede varme vekk i fra slitebanen, så benyttes det  carbon black. Dette gjør dekkene svarte og forsterker gummien samtidig som det fordeler varmen vekk fra slitebanen på dekket som tidligere nevnt. Jeg vet at det også har vært dekk produsenter som har benyttet seg av sand og knuste nøtteskall i dekkene sine. I hvilken grad dette gjøres nå, det vet jeg ikke.

Dekkmønster

Dekkmønster har også en viktig egenskap. Når det kommer til mønsterdybde og slikt, så regner jeg med de fleste er klar over minste målene, og nevner derfor ikke det her. Men man har jo asymetrisk mønster, symetrisk mønster, retningsbestemt mønster og en herlig blanding mellom alle disse. Retningsbestemt ser man ofte på sommerdekk, men de er igjen laget med andre egenskaper en vinterdekkene, naturligvis. På vinterdekkene så er asymetrisk mønster noe som blir mer og mer vanlig. De retningsbestemte dekkene har naturligvis sin store fordel i høy fart på våt vei. Men pr. i dag er det mest av asymetriske mønster og retningsbestemt mønster. En annen viktig ting på vinterdekkene er de små rillene som finnes. Disse fungerer nesten som et håndkle. De "tørker" isen når man kjører over den, noe som igjen gjør at man får et bedre grep med dekkene.

Men hvorfor er premium dekkene så "dyre" som de er, og hvorfor er det dekk som er så utrolig mye billigere? Jeg vil tro det er fordi det går så enormt mye mer utviklings jobb, testing osv inn i premium dekkene enn hva de gjør i billig dekkene. Når det kommer til dekk, så er jeg ikke i tvil om at man får hva man betaler for.

Jeg for min del ble en del "klokere" når det gjelder vinterdekk, hvordan det fungerer, hvordan de er bygget opp og slike ting. Om du ble det vet jeg ikke, men jeg håper jo du har en bedre forståelse på dette området etter og ha lest dette.
Men det har jo kommet dekk merking nå etter krav i fra EU. Men det får vi komme tilbake til litt senere i et annet innlegg.