Vinterdekkene er på. Glede?

Klokken har nå passert 12:30, og det er en lørdag helt i slutten av Oktober. Været ute er upåklagelig. Knall blå himmel, vindstille og rundt 5 grader over på den røde delen av gradestokken. Men allikevel, i dag har jeg fått på de nye Nokian Hakkapelitta R dekkene på min kjære Audi. Det har vært kaldt i det sist, og noe ustabilt vær kan man si, så det var vel kanskje på tid. Allikevel har jeg ikke kjørt uten vinterdekk. Når bilen ble kjøpt fulgte det med piggfrie dekk av en meget stor og kjent konkurrent til Nokian. Disse dekken så ut til og være ok, men var produsert tidlig i 2009, og da kanskje på tide og bytte uansett. Om det er forskjeller på disse dekkene har jeg jo nå en mulighet til og få sjekket. Om jeg vil greie og merke forskjeller, det vet jeg ikke, men jeg kommer hvertfall til og gjøre mitt beste til og finne fordeler og bakdeler mål opp i mot hverandre.

Selv om jeg fredag for en uke siden bestilte timen hos ViaNor i Drammen, og hadde fått beskjed om at dekkene mine var sendt i fra Nokian, så hadde ikke ViaNor mottatt disse. Men kundebehandleren hos ViaNor hadde vært før meg der, og været i kontakt med Nokian. Resultatet ble at de tok noen av sine egne dekk, som er identiske, og la på min bil. Og jeg har lest mye om forhandlere som setter på dekk produsert så langt tilbake som 3 år, så måtte jeg sjekke disse også når de kom på. Ikke at jeg "mistenkte" ViaNor for noe slikt, men uansett greit og ta en titt mente jeg. Mine nye dekk er produsert i uke 07 2012. Så ingen overliggere det her.

Det er naturlig nok ganske greie førerforhold der jeg holder til for tiden, men allikevel har jeg merket meg et par ting på turen i fra ViaNor og hjem. Jeg skrudde av alt som kunne lage lyd inne i bilen min på veien hjem. Mobiltelefonen skrudd på lydløs, stereoen ble skrudd av, og ørene mine ble skrudd på full oppmerksomhet. Jeg skulle sjekke det jeg kunne på turen hjem hvertfall. Lydnivået. Og det som slår meg med disse dekkene, er hvor stille de er. Jeg har vel aldri hatt noen dekk på min bil som er så stille, eller i nærheten av så stille. De forrige dekkene som stod på bilen var og stille, og jeg likte de. Men disse Nokian dekkene er i en helt egen klasse. Jeg hørt ikke stort til støy i fra dekkene, om noe. Det som lagde mest lyd på veien hjem var turboen som spant opp når den trengte det, ellers var det litt vindstøy og den lyden som en Audi´s dieselmotor naturlig lager. Og jeg er en person som legger merke til lyder jeg ikke liker. Alt i fra ulyder i bremser, bilen, til folk som smatter, ikke tørker nesa men eller drar inn det som er på vei ut og slike ting. Bare spør hun jeg bor sammen med. :-)

På den turen dekkene har hatt med meg, så har de overrasket. De gamle dekkene virket det for meg som hadde en tendens til og "skli" litt om jeg kom litt fort i en sving eller rundkjøring. Jeg kjørte som jeg alltid gjør med Nokian dekkene nå, og dette virket også vesentlig bedre enn mine tidligere dekk.

Så langt virker ting meget bra, men det er en lang vinter vi har. Og mye kan enda komme frem og skje. I dag skal jeg faktisk ut og kjøre, og det blir noen mil. I morgen skal jeg tur/retur Gardermoen flyplass, så noe mer grunnlag vil naturligvis komme. Så det drittværet med snø og alt mulig som er meldt og komme på Søndag kveld, det kan bare komme med all sin vrede. Jeg er klar!