Vinteren nærmer seg slutten

Vinteren ser ut til å nærme seg slutten, og en ganske "snill" vinter, ganske lik fjorårets vinter ser ut til å gå mot slutten. Her på Stranda har det bare vært 3-4 skikkelige snøfall med ca 30-50 cm snø, men med påfølgende mildvær like etter snøfall, etterfulgt av kuldeperioder. Generelt har det vert kaldt, og snøen som har kommet har bare akkurat rukket å smelte ned til is, som så har blitt liggende flere uker. Bare veier har det vært lite av, men generelt isdekke eller delvis isdekke.

Is og piggfrie dekk har jo et rykte på seg for og ikke være en god kombinasjon, personlig har jeg kun kjørt med piggfrie dekk i mine 9 vintersesonger, og aldri vært enig i at piggfrie dekk ikke fungerer på is. Etter denne sesongen med hakkapeliitta R, så mener jeg mer enn noen gang at piggfrie dekk fungerer utmerket, også på is. Dekket sitter ekstremt godt på is, og hadde det ikke vert for at jeg såg at det faktisk var is på veien, så hadde jeg nok heller trodd at det var bar asfalt og ikke is jeg kjørte på. Eneste utfordringene jeg har hatt på is denne sesongen, har vert i et par bratte bygater i Ålesund et par ganger, men med en litt høyere puls og en forsiktig gassfot, så gikk det som en drøm. Som et par andre testsjåfører, så har også jeg kjørt rundt uten problemer, for så å bli "Bambi på isen" i det jeg gikk ut av bilen :) Imponerende at noen små gummiflater klarer å holde igjen en bil på nesten 1700kg mens G-kreftene prøver å sende bilen fremover.

Uansett underlag, så har det gått igjen i hele vinter at dekket sitter veldig godt, gir god feedback når grensene for hva dekket klarer nærmer seg, og hvis det da slipper, så slipper det ekstremt rolig og kontrollert, og det er lett og hente seg inn igjen. Tidligere piggfrie dekk jeg har kjørt med, har alltid gjort det svært godt i tester, og alltid vert blant topp 4 i tester for nordiske piggfrie dekk. Det har vert gode dekk, og generelt har dem tidligere dekkene jeg har brukt hatt et godt grep, men generelt sett mye dårligere feedback på underlaget, og når dem har mistet grepet har det ofte vært mindre kontrollerbart enn hakkapeliitta R. Hakkapeliitta R er virkerlig i en klasse for seg selv på feedback og kontroll når det slipper, og kjøreegenskapene er svært gode.

Levetiden på dekket ser ut til å være veldig god, jeg har ikke målt mønsterdybde, men synlig slitasje er liten. Det eneste negative jeg har merket meg med dekkene sålangt, er at ved mye tung snø eller sørpe, ca 10-20cm, så planer dekket og sliter litt mer enn jeg er vant med på stabilitet sideveis. Dette har bare skjedd noen få ganger, så det er ikke noe godt grunnlag for å kalle det noe problem. Det er kun når snøen er virkerlig tung og fuktig at det har skjedd, normal eller tørr snø i samme mengde har ikke vert noe problem.