What a difference a road makes...

... and what a difference a tyre makes.

Først, litt om hva veg og fart betyr, eller "what a difference a road makes": Ken Paulsen var jo på sett og vis litt innom dette i sitt innlegg om lønnsøkning. Og det måtte jeg selvfølgelig følge opp med en aldri så liten test. Det er ganske utrolig hvilken forskjell det er i drivstofforbruk mellom en vanlig veg og en firfelts motorveg.  Nå er 0,1 liter/mil kanskje ikke allverden, men likevel...ei krone her og ei krone der, det blir penger ut av det til slutt.

Jeg reiser en del mellom Kristiansand og Arendal, en distanse på vel 6mil, og vanligvis tar jeg "nye" E18, og vanligvis ligger forbruket mitt på 0,45 liter mil på motorvegen tur/retur.

Etter at jeg flyttet til Arendal i vinter har det bare vært nye E18 på meg, naturlig nok, men tidligere i våres

fikk jeg lyst på litt avveksling og bestemte meg for å ta "gamle" E18, bare for å minnes hvordan det var da jeg kjørte her fast for snart 20 år siden...for så lenge siden er det altså at jeg var på disse trakter, så derfor fikk jeg litt lyst til å mimre litt.

Mye har forandret seg i løpet av den tiden hva vegnettet på Sørlandet angår, noe jeg skal fortelle mer om i et senere innlegg, men først litt om mimreturen min.

Jeg målte forbruket til 0,36 liter/mil på gamlevegen tur/retur, altså betydelig mindre enn på motorvegen. 

Det er mulig at det lave forbruket henger litt sammen med at det er 70-sone mesteparten av vegen, og herlig avslappende å kjøre, noe som selvsagt gir seg utslag i forbruket.

Selv om det altså ikke er mer enn en god halvliter og kanskje 10 kroner (pluss 30 kroner i bompenger)  å spare på turen så er så absolutt verdt det. Det er jo på gamle E18, nå riksveg 420, man virkelig opplever Sørlandet; på nye E18 er det bare skog man suser forbi uten å oppleve noe som helst. Så gamlevegen er en opplevelse som definitivt kan anbefales...ikke bare for å spare noen kroner.

Så litt om dekk og drivstofforbruk...eller "what a difference a tyre makes": Turen ovenfor ble gjort med de gamle sommerdekkene mine og for ordens skyld, bare for å sjekke ut dette med Hakka Green og drivstofforbruk, så kjørte jeg maken tur med de nye sommerdekkene mine for noen dager siden. Kanskje ikke så overraskende så var forbruket nå (ifølge kjørecomputeren min) 0,34 på landevegen og 0,43 på motorvegen.

Med andre ord, når Nokian sier at Hakka Green reduserer drivstofforbruket med så mye som 6%, så har de sine ord i behold. Jeg vil ikke påstå at jeg nå "gleder" meg til å fylle diesel, for dyrt er det uansett, men det er godt å vite at utgiftene går ned på litt lang sikt.